• DOLAR 32.469
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2435.94
  • ...
`Belediye başkanları silahlı PKK`lilerle kilisede görüştü`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sur`da sokağa çıkma yasağının genişletildiği 27 Ocak gününden bir önceki gece Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları`nın Lalebey Mahallesi`nde bulunan Meryem Ana Kilisesi`nde bir grup PKK`liyle görüştüğü iddia edildi. İddia sahibi Azad E, yapılan bu görüşmenin ardından PKK`lilerin çukur kazıp, barikat kurduğunu belirtti.

26 Ocak saat 23.00 sıralarında Meryem Ana Kilisesi`nin önünden geçtiği sırada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı`ya ait makam araçlarını kilisenin önünde gördüğünü söyleyen Azad E, o geceyi şöyle anlattı:

“Uyandığımda dışarıda eli silahlı, roketatarlı kişileri gördüm”

“Oradaki birine,  ‘Bu araçlar neden burada?` diye sorduğumda bana, ‘Belediye başkanları Meryem Ana Kilisesine geldi` diye cevap verdi. Belediye başkanları o gece gittikten sonra hendekler kazılmaya başlandı. O ana kadar ortada ne bir hendek ne bir olay vardı. Ertesi gün uyandığımda dışarıda eli silahlı, roketatarlı kişileri gördüm. Ardından yaşanan olaylar nedeniyle eşyalarımızın bir kısmını alarak bölgeden göç ettik. Göç ettiğimizde bize ‘evinizi ve eşyanızı götürmeyin` diyorlardı.”

Çukurların kazılması ve barikatların kurulması nedeniyle ertesi gün 9 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini hatırlatan Azad E, bütün olup bitenlerden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`nin parmağının olduğunu ileri sürdü.

“Silahlı kişiler 40 gündür kilisede barınıyorlardı!”

Azad E, “Silahlı kişiler 40 gündür kilisede barınıyorlardı ama biz bilmiyorduk. Sokağa çıkma yasağının ardından kilisede cephanelik yakalandı. Bu olanlardan belediye başkanlarının parmağı yoksa neden kiliseye geliyor ve ondan sonra bu olaylar oluyor. Onlar kiliseye gelmeyene kadar kimse elini tetiğe götürmüyordu.” iddialarında bulundu.

“Onlara tepki verince hesaplarına gelmiyor”

Sokağa çıkma yasağının ardından HDP milletvekillerinin mahallede belediyeye ait zabıta aracıyla gezerek halkın evlerini terk etmemesi konusunda telkinlerde bulunduklarını da hatırlatan Azad E, sözlerine şöyle devam etti:

“Sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından evde bıraktığımız diğer eşyalarımızı almaya gittik. Mahalleye geldiğimizde caddede HDP milletvekilleri duruyordu. Milletvekilleri halka, evlerini terk etmemelerini söylüyordu. O sırada elektrik ve su yoktu. Ben de milletvekillerine tepki göstererek ‘hepimiz Kürdüz, vuran Kürt, vurulan Kürt, kaçan Kürt. Aramızda Türk var mı?` dedim. Korumaları bana tepki gösterdi. Ben de sinirlenerek ‘Ne yapacaksınız? Öldürecek misiniz? Öldürün!` diye tepki gösterdim. Bunun üzerine mahalle muhtarı ağzımı tutarak ‘sen saygısızlık yapıyorsun` dedi. Ben de onlara hitaben ‘Biz konuşuyoruz saygısızlık oluyor, peki halk olarak ne yapalım? Nereye gidelim? Çoğumuz perişan olduk. Onlara tepki verince hesaplarına gelmiyor. Millet ise tepki göstermekten korkuyor. Halka tehdit ederek ‘keseriz, biçeriz` diyorlardı. Bunlar tarafından hiç güler yüzle karşılanmadık.”

“Devletin ihmalkârlığı mutlaka vardır, yoksa nasıl oraya silah sokabiliyorlardı”

Yaşananlarda devletin ihmalkârlığının da olduğunu ifade eden Azad E, “Devletin ihmalkârlığı mutlaka vardır, yoksa nasıl oraya silah sokabiliyorlardı. Biz içeri girerken bir bıçak dahi sokamıyoruz. Suriçi`ne girerken arama yapılıyor. Bu 2 sene içinde çözüm sürecinde bunlara illaki göz yumuldu. Artık devletin saflığı mı… Bilmiyorum.” diye konuştu.

Hatırlanacağı üzere gündeme getirilen bu iddialarla ilgili 29 Ocak 2016 günü Meryem Ana Kilisesi`nde PKK`ye ait mühimmat bulunması da dikkat çekmişti.

Kilisede bulunan mühimmat

İsmini vermek istemeyen başka bir görgü tanığı ise kilisede bulunan o mühimmatlar hakkında şu iddialarda bulundu: “O gün devlet ile PKK`liler arasında bir anlaşma yapıldığı söylentileri vardı. Anlaşmaya göre PKK`liler silahlarını kiliseye bırakacak, devlet de geçiş için koridor açacaktı. Daha sonradan medyaya yansıyan, kilisede mühimmat bulunduğu haberlerindeki mühimmat PKK`lilerin oraya bıraktığı silahlardan oluşuyordu.”

İlçenin sokağa çıkma yasağının olmadığı mahallerde PKK`lilerin çukur kazarak barikat kurması nedeniyle 27 Ocak Salı günü Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Camii Kebir, Camii Nebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Söz konusu mahallelerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı 6 günün ardından kaldırılmış, çatışmaların yaşandığı bölgelerden halk kalabalık kitleler halinde göç etmişti. İlçenin geri kalan 6 mahallesinde ise sokağa çıkma yasağı hâlâ devam ediyor. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz- İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir