• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Muhaliflerden son karar: Ateşkese uyacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

97 silahlı grubun, 'ateşkes' kararıyla ilgili olarak kendilerine karar alma yetkisi verdiğini duyuran Yüksek Müzakere Heyeti, "Suriye'de şiddeti durdurma" anlaşmasına, iki haftalığına uyacaklarını açıkladı. Ateşkesin rejimle kendileri arasında olması gerektiğini belirten Heyet, İranlı Şii milislerin ateşkes dışı kalmasını istedi. Yüksek Müzakere Heyeti, bir komite kurarak iki hafta boyunca rejimin saldırılarını izleme kararı da aldı.

Suriye`de iç savaş 5. yılını tamamlamak üzere. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi`nin rakamlarına göre 370 bin kişinin ölümüne neden olan şiddetin sonlanacağına dair umutlar artıyor. ABD ile Rusya`nın 22 Şubat`ta vardığı 'Şiddeti Durdurma' anlaşması, gece yarısında yürürlüğe girecek. Suriye savaşında rol alan silahlı taraflara, bu anlaşmaya bağlı olup olmayacakları yönündeki kararlarını açıklamaları için bugün öğle saatlerine kadar süre verilmişti.

Aslında taraflar anlaşmaya uyacaklarını sözlü olarak açıklamıştı. Rejim ve YPG anlaşmaya uyacağını duyururken, muhalifler de anlaşmaya iki haftalığına uyacaklarını duyurmuştu. Taraflar şimdi bu kararlarını resmiyete döküp BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya bildiriyor.

Tarafların kararının Mistura tarafından açıklanması bekleniyor. Mistura, Suriye krizine siyasi çözüm bulma iddiasıyla düzenlenecek Cenevre görüşmelerinin ikinci turunun tarihini de açıklayacak.

BM Güvenlik Konseyi de anlaşmayı ele alacak. Mistura`dan ‘ateşkes` ve siyasi çözüm girişimleriyle ilgili son bilgileri alacak olan Konsey, AFP`ye konuşan bir yetkiliye göre, anlaşmayı resmileştirecek bir kararı oylayabilir.

Hasmâne Tutumların Sonlandırılması Görev Gücü toplanıyor
11 Şubat`ta Münih`te düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu (USDG) toplantısında kurulan Hasmâne Tutumların Sonlandırılması Görev Gücü, Cenevre`de ABD ve Rusya`nın eş başkanlığında toplanacak.

Grup, IŞİD ve Nusra Cephesi`nin hariç tutulacağı ateşkesin geçerli olacağı bölgeleri ve ‘ateşkes`i uygulamak için de mekanizmaları ele alacak.

ABD ve Rusya ‘ateşkes` ihlallerini tespit etmek için aralarında sıcak iletişim hattı kurduğunu açıklamıştı.

Batı'dan Rusya ve rejime 'yakın takip'
ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, ‘dört ülkenin, Rusya`nın ve Suriye rejiminin ılımlı muhaliflere ve sivil halka yönelik hava saldırılarını sona erdirmeleri konusunu yakından takip edeceklerini` ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Suriye krizinin çözümü için diplomasi masasından sonuç çıkmazsa, bir B planının olduğunu söylemişti. Rusya ise A plana odaklı olduğunu ve bir B planının olmadığını olmayacağını da savundu.

Rejim ve muhalifler ABD-Rusya anlaşmasını kabul ettiklerini açıklamıştı
Rejim, Riyad merkezli muhalifler ve PKK`nın Suriye uzantısı PYD`nin askeri kolu YPG de ABD-Rusya anlaşmasına bağlı olacaklarını açıklarken Suriye`de rejimin yanında savaşan İran yanlısı Hizbullah`tan ayrı bir açıklama gelmedi.

Rejimin ve Rusya`nın anlaşmaya bağlılığından şüphelerini dile getiren muhalifler, ‘karşı tarafın ciddiyetini anlamak için iki haftanın yeterli olacağını ve anlaşmaya bu süre içinde bağlı olacağını` açıkladı.

Kaynak: Al Jazeera

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir