• DOLAR 32.459
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2441.711
  • ...
Aytaç Baran`ın avukatlarının tüm talepleri reddedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR üyesi ve Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran`ın PKK tarafından katledilmesiyle ilgili görülen davanın ilk duruşmasında, tek tutuklu sanık olarak yargılanan Diyadin Gümüş mahkeme tarafından tahliye edildi. Kendilerinin hiç bir taleplerinin dikkate alınmayıp tek tutuklu sanığın da serbest bırakıldığını belirten Baran`ın ailesi ve dava avukatları, duruma tepki gösterdi.

Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran`ın PKK tarafından katledilmesiyle ilgili açılan davanın ilk duruşması, Kayseri 2`inci Ağır Ceza Mahkemesinde saat 10.15`de başladı. Şehit Aytaç Baran`ın eşi ve çocuklarının yanısıra çok sayıda avukat ve STK temsilcisinin de takip ettiği duruşmaya, HÜDA PAR Kurucu Başkanı Hüseyin Yılmaz da avukat olarak katıldı.

Tutuklu sanık önceki ifadelerini kabul etmedi

Davanın tek tutuklu sanığı Diyadin Gümüş, bulunduğu Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevinden görüntülü konferans (SEGBİS) sistemi ile Kürtçe yaptığı savunmasında suçlamaları kabul etmedi. Gümüş, daha önceki ifadelerini ise yalanladı. Aytaç Baran suikastinin işlendiği yerde bulduğunu söylediği silahla ilgili de çelişkili savunma yapan Gümüş, ayrıca PKK ile olan bağı ve Kobani`ye gittiği şeklinde verdiği önceki ifadelerini de tümüyle değiştirdi.

Aytaç Baran`ın avukatlarının tüm talepleri reddedildi

Aytaç Baran`ın avukatlarından Abdulgani Orhan`ın soruşturmanın genişletilerek azmettirenlerin de yargılanması yönündeki talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Ayrıca gizli tanık ifadesinde cinayetin planlandığı belirtilen HDP/PKK`ye yakınlığı ile bilinen Eşit Özgür Yurttaş Derneğine yönelik hiç bir soruşturma ve baskın yapılmadığını ifade eden Avukat Orhan`ın bu talebi ise mahkeme tarafından “Bu bizim değil, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının görevi dâhilindedir. Biz bu konuda bir şey yapamayız.” denilerek ret edildi.

Duruşmada, Aytaç Baran dosyasının alelacele Diyarbakır`dan Kayseri`ye havale edilmesinin olumsuzluklarına da değinen Orhan, bu noktada adaletin gözetilmesinin önemine vurgu yaptı. Buna karşın mahkeme heyeti, bu konuda kendilerinin ellerinden bir şey gelmediğini ifade ettiler. Bu durum ise mahkemenin Aytaç Baran Davasını ciddiye almadığı şeklinde yorumlandı.

Yaklaşık 2 saat süren duruşmaya verilen 15 dakikalık aranın ardından Aytaç Baran Davası`nın tek tutuklu sanığı ve katliamın tetikçilerinden olduğu belirtilen Diyadin Gümüş`ün tutuksuz yargılanmak üzere yargılanmasına karar verildi. Tek sanıklı davada tutuklu da kalmazken ikinci duruşma 3 Mayıs 2016 tarihine ertelendi.

Aytaç Baran`ın dava duruşmasına katılan avukatları, yakınları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin Kayseri Adliyesi önünde basın açıklaması yapması bekleniyor.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir