• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...
VATSO Ankara`dan Umutlu Döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van`daki meslek kuruluşlarıyla beraber Ankara`ya çıkarma yapan VATSO (Van Ticaret ve Sanayi Odası) heyeti, çalışmalarının ardından Van`a umutlu bir şekilde döndü. Hükümet yetkilileriyle bir araya gelen heyet, Van için verilmiş sözlerin takipçisi olduklarını söyleyerek bir an önce vaatlerin yerine getirilmesi gerektiğini söylediler.

 

Heyet adına basına bilgi veren VATSO başkanı Mirza Nadiroğlu, "Daha önce başbakana, bakanlara ve deprem bölgesini ziyaret eden tüm yetkililere Van`ın acil ihtiyaçlarını raporlar halinde sunmuştuk. Verdiğimiz bu raporların takipçisi olarak Ankara`ya gittik. Yeni ve acil taleplerimizi de ilettik. Taleplerimiz özellikle Van`da ekonomik hayatı harekete geçirecek tedbirler üzerinde yoğunlaşmıştı" dedi.

 

Bakanlarla yaptıkları görüşmeler neticesinde Van`ı çok güzel günlerin beklediğini söyleyen Nadiroğlu, "Bakanlarımızdan özellikle SSK primleri, kredi borcu ödemeleri, elektrik borçları, faizsiz kredi sağlanması, esnafa kefil olunması v.b. noktalarda yardım istediklerini, bu taleplerinin pek çoğunun olumlu karşılandığını" söyledi.

 

Van için düşünülen ekonomik kolaylıklar kısaca şöyle: Bankalar bir yıl ödemesiz dört yıl ödemeli toplam beş yıllık kredi sağlayacak. Depremlerden bu yana yapılan elektrik sarfiyatı faturalandırılmayabilecek. Esnafa beş defaya kadar borç yapılandırma imkânı sunulacak. Şöyle ki, her bir yılın sonunda borcunu ödeyemeyen esnaf bir yıl daha yapılandırabilecek. Van`da bulunan esnaftan 2680 firma için 30 bin TL, 1887 firma için de 100 bin TL kredi sağlanabilecek.
 
Depremden sonra çekleri yazılan esnafın da depremden önceki durumları göz önünde bulundurulacak, deprem sonrası olumsuz durumları için gereken tolerans gösterilecek. Prim borçları bir yıl süreyle ertelenecek, vergi borçları da ucu açık bir şekilde yapılandırılacak. Van iline kayıtlı araçlar için de gerekli kolaylıklar sağlanmaya çalışılacak.
 
Mahmut Aytekin - İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir