Ankara-Paris Hattında Soğukluk Tırmanıyor
Fransız meclisinde dün kabul edilen soykırımı inkar tasarısı ardından, Ankara ile Paris arasındaki ilişkilerde baş gösteren soğukluk ve öfkeli tepkiler yayılıyor.
Türkiye`nin Fransa`ya verdiği tepkinin haklı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy`nin telefona çıkmamasını eleştirdi. Gül, "Savaşta bile cumhurbaşkanları birbirleriyle konuşurlar" dedi.
Gül, Fransa`da yapılan konuşmaların tüm Türk halkını rencide ettiğini ve bu nedenle de şiddetle kınadığını belirterek, "Bir zamanlar her şeyin serbestçe konuşulduğu bir ülke olarak bilinen Fransa`da alınan karar ardından, kimsenin samimi görüşünü ifade edemeyeceğini" söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, ``Bu konuda tarihçiler yeni konular, bulgular, açıklamalar yapamayacak. Yani Fransa`nın resmi görüşünün dışında görüş ifade eden herkes suçlu bulunacak ve cezalandırılacak. Bunun Fransa`da olup bitiyor olmasına insan gerçekten inanamıyor. Çünkü kendi değerleriyle de çelişmektedir. Umut ederim ki, Fransız Ulusal Meclisi`nde başlayan bu tartışma ve kararlaştırılan bu kanun teklifi, bundan sonraki sürecinde işlemez. Fransız entelektüeli, sağduyulu siyasileri ve iş adamları kendilerine gelirler ve bu yapılan şeyin aslında kendi değerleriyle de ters düştüğünü ve Fransız demokrasisine çok büyük bir gölge düşüreceğini görürler ve bu işi durdururlar.`` dedi.
Erdoğan: Sarkozy, bu soykırımı bilmiyorsa, gitsin babasına sorsun
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün yeni açıklamalarda bulundu ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin, "Türkiye`nin tarihinde soykırım bulamayacağını" söyledi.
``Fransa`da yapılan oylama, ki bugün Fransa`da yaklaşık 5 milyon Müslüman var, Fransa`da ve Avrupa`da ırkçılığın, ayrımcılığın, Müslüman karşıtlığının ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını net olarak ortaya koymuştur. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Türk ve Müslüman düşmanlığı üzerinden seçim kazanma hırsı içine girmiştir ve böyle tehlikeli oyunlar oynamaktan da ne yazık ki kaçınmamaktadır." diyen Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cezayir`de, 1945 yılından itibaren tahminen nüfusun yüzde 15`i Fransızların katliamına uğramıştır. Bu bir soykırımdır. Cezayirliler, fırınlarda toplu olarak yakıldı, acımasızca şehit edildi. Eğer Fransa Cumhurbaşkanı sayın Sarkozy, bu soykırımı bilmiyorsa, gitsin babası Pal Sarkozy`e sorsun. Babası Pal Sarkozy, 1940`larda Cezayir`deki Fransız lejyonunda askerlik yaptı. Eminim ki oğluna, Cezayir`deki Fransız katliamı hakkında söyleyecek çok sözü vardır."
Sarkozy ve Juppé`den sükûnet çağrıları
Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, eski Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Havel`in cenaze törenine katılmak üzere bulunduğu Prag`da yaptığı açıklamada, "Türk dostlarımızın inançlarına saygılıyım, büyük bir ülke, büyük bir uygarlık, onlar da bizim inançlarımıza saygı göstermeli" dedi.
Cumhurbaşkanı Sarkozy, "Fransa kimseye ders vermiyor, ama Fransa ders almak da istemiyor. Fransa egemen şekilde siyasetini belirliyor" diye konuşan ülkesinin her koşulda soğukkanlılığını ve sükûnetini koruması gerektiğini kaydetti.
Sarkozy, "Fransa izin istemez. Fransa`nın kendi inançları, insan hakları vardır ve belleğe saygısı bulunmaktadır." dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé de, Türkiye`yi "soğukkanlı ve itidalli" davranmaya çağırdı.
Juppé, Bordeaux kentindeki konuşmasında, "Fransa ile Türkiye arasındaki güven ve hatta, cesaret ederek söylüyorum ki, dostluk ilişkilerini muhafaza etmek için çok neden bulunuyor. Dolayısıyla soğukkanlılık ve itidal çağrısı yapıyorum" dedi.
Türk makamlarını, Fransız parlamentosunun oylamasıyla ilgili fazla tepkili olmamaya çağırdığını ve şüphesiz aşırıya kaçan açıklamalar olduğunu söyleyen Juppé, "Bunun uygun bir girişim olmadığını düşünüyorum, ama meclis onayladı. Şimdi ilişkileri düzeltmeye çalışıyoruz. Zor olacak ama zamanın bunu çözeceğine inancım var" dedi.
bbc