• DOLAR 32.586
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2458.575
  • ...
Suriyelilere kendi dillerinde hutbe imkânı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkçe bilmediklerinden dolayı hutbe konusunda sorun yaşayan Suriyelilerin sıkıntısı iki yıldır aşılmış durumda. Suriyeliler, Cami-Der binasında Cuma namazlarını kılıp kendi dillerinde hutbe dinliyor. Suriyeliler ayrıca Cuma namazı kıldıkları gibi hatim okuyor, bazen de düğün mevlitlerini bile dernek binasında veriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cami-Der Başkanı Mehmet Kaya, “Yaklaşık olarak iki yıl önce Suriyeli muhacirlerden bir heyet bize başvuruda bulunarak Cuma namazı için dernek binasını kullanmak istediklerini ifade ettiler. İlçe Müftümüz Abdurakıp Aslan da derneğimizi ziyaret ederek onay verdikten sonra yönetim kurulumuzun 28.09.2014 tarihinde almış olduğu karar ile Suriyeli muhacirler Cuma namazlarını dernek toplantı salonunda kılmaktadır. Cuma namazı dışında birçok İslami program ve etkinliklerine (talepleri halinde) üyelerimizin gözetiminde derneğimizi tahsis ediyoruz. Bu vesile ile Suriyeli muhacirler kendilerini yalnız görmemekte ve toplumumuz ile daha çok kaynaşmaktadır.” dedi.

Suriyelilerden Meri el Yusuf, “Biz Viranşehir`de ikamet etikten sonra baktık ki namaz kıldığı halde hutbeye gitmeyen birçok Suriye vatandaşı var. Bunun nedeni ise Suriyelilerin çoğunun Türkçe bilmemesinden kaynaklandığını öğrendik. Suriyeli vatandaşlar vatanlarını topraklarını ve yakınlarını kaybedip Türkiye`ye sığındığından ciddi travmalar yaşamaktaydı. Arapça ve Suriyelilerin çektikleri acılara sabır telkin eden hutbelerin faydalı olacağını düşündük. Bu amaç ile iki yıl önce müftülüğe bir caminin bize tahsis edilmesini talep ettik. Müftü Bey cami azlığından bunun mümkün olamayacağını fakat uygun bir mekânda kendi dilinizde hutbe verebileceğimizi söyledi. Bizler de Cami-Der`e başvuruda bulunarak dernek binalarını talep ettik. Cami-Der merkezi bir yerde ve Kışla Camisine yakın olduğu için tam istediğimiz bir konumdaydı. Dernek yetkilileri izin verdikten sonra Müftü Bey de gelip derneği yerinde inceledi. Müftü Beyin olurunu aldıktan sonra yaklaşık olarak iki yıldır dernek binasında Cuma namazlarımızı kılıyoruz. Allah Cami-Der yetkililerinden razı olsun.” diye konuştu.

Suriyeli muhacirlerden Amr Salih ise yaptığı açıklamada “Geldiğimiz günden beri ayrım yapmadan Cami-Der bizlere daima yardımcı oldu. Bizleri bağırlarına bastılar birçok konuda yardımcı oldular ve olmaya devam ediyorlar.” ifadelerini kullandı. (Sabri Acet - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir