• DOLAR 32.222
  • EURO 34.71
  • ALTIN 2446.744
  • ...
`Yaklaşık 50 bin insan göç etmek zorunda bırakıldı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`ın merkez Sur ilçesinde 57 gündür sokağa çıkma yasağı devam ederken yeni çukurların kazılması üzerine yasak genişletildi. Bu durumdan endişelenen halkın göç etmesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, ilçeden 50 bin insanın göç ettiğini belirterek,  devletin bir an önce Sur halkının mağduriyetinin gidermesi gerektiğini söyledi.

İlçenin farklı yerlerinde yeni çatışma alanların oluşturulduğuna dikkat çeken Evsen, PKK`nin halka özgürlük adı altında büyük mağduriyetler yaşattığını belirtti.

“Çatışmalar bittikten sonra insanlar yine evsiz kalacaklar”

PKK`nin çukur ve barikat stratejisinin yanlış olduğunu ifade eden Evsen, “Çukurları kazanların çukur siyasetinin yanlış olduğunu görmesi gerekir.  Böyle bir siyasetle halkın kazanılamayacağını kendileri de biliyor.” dedi.

Mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Evsen, “Sur içinde birinci dalgada 20 bin insan evlerini terk etti. 2`ci dalgada ise 10 bin kişinin daha evlerini terk ettiği hakkında duyumlar aldık. Şu anda Diyarbakır`da yaklaşık 50 bin insan ya komşusunun ya da akrabasının evlerinde kalıyor.  Çatışmalar bittikten sonra yıkılan evlerden dolayı insanların çoğu evsiz kalacakları kesindir. O yüzden devlet acil bir şekilde insanların önce barınma daha sonra gıda ve giyim ihtiyaçlarını karşılaması ve en azından her aileden bir kişinin SODES projesi çerçevesinde işe alınarak mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında adım atması gerekiyor.” diye konuştu.

“Devlet Suriye`ye Belediye de Ezidilere yardım ettiği gibi Sur halkına yardım etmeli”

Devletin Suriyelilere yardım ettiği gibi Sur halkına da yardım etmesi gerektiğinin altını çizen Evsen, “Devlet Suriye`lilere konteyner kentler oluşturdu.  Belediye aynı şekilde Yezidilere çadır kent tahsis etmişlerdi. Devlet bölge insanına başınızın çaresine bakın dediği zaman bu durumun yeni tramvaya yol açar. Sur sadece sur içinde oturanlardan oluşan bir yapı değil, gündüz nüfusu 400 bine kadar yükselen gece ise nüfusu 50 veya 60 bine kadar düşen bir ilçe, dolayasıyla Sur içinde oturan nüfusun 5 katı kadar oradan geçinen insanlar da var.” ifadelerini kullandı.

Evsen, “Devlet Suriyelilere yardım ettiği kadar sur ilçesinden çıkan ve oradan yaşamını sürdüren rızkını elde eden insanlara da yardım etmek zorundadır. Belediye Şengel`den ve Kobaniden gelenlere yardım ettiği kadar Sur halkına yardım etmek zorundadır.” şeklinde konuştu. (Yunus Sırat, M. Sıddık Bilge – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir