• DOLAR 34.517
  • EURO 36.595
  • ALTIN 2919.649
  • ...
Yaşanan çatışmalar Şırnak`ı 20 yıl geri götürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

7 Haziran seçimleri sonrası PKK'nin yeni bir çatışmalı sürecin fitilini ateşlemesi, şehir merkezlerini kazıp sokaklara barikat kurması, sonrasında kamu güvenliği adına devletin sokağa çıkma yasakları ilan etmesi, bölge ekonomisine büyük zarar verdiği gibi Şırnak`ın da 20 yıl gerilemesine neden oldu.

11 fabrika kapandı

Şırnak kent merkezinde özellikle yüzlerce inşaata, kabası bittiği halde artık tek çivi bile çakılamıyor. 150 bin liralık dairelerin fiyatı 70 bine düştüğü halde alıcı bulamıyor. Silopi ve Cizre gibi ilçeler kazılan çukurlar, barikat ve bombalı tuzaklar nedeniyle harabeye döndü. Cizre Organize Sanayi Bölgesi'nde 4'ü üretime başlayan 7'si ise faaliyete geçme planları yapan 11 fabrika kapandı. 5 yıldızlı oteller ve alış veriş merkezi projeleri durduruldu. Olaylar nedeniyle Cizre-Şırnak ile Şırnak-Van Karayollarının yapımı akamete uğradı.

İstihdam sıkıntısı yaşayan şehirde ekonomik sorunlar artık içinden çıkılmaz bir hâl aldı. Ekonomik olarak çöken Şırnak, buna paralel olarak sosyal ve kültürel olarak da büyük darbeler aldı.

Şırnak Üniversitesi'nin yapımı da durdu

Şırnak-Siirt Karayolu üzerinde bulunan Kız Meslek Lisesi, Öğretmen Lisesi ve Yurt inşaatı durduruldu. 300 milyon liraya mal olan ve birçok kente bulunmayan Şırnak Üniversitesi'nin yapımı da durdu. PKK`nin yaktığı Sosyal Güvenlik Kurumu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Turizm İl Müdürlüğü`ne bağlı Kültür Merkezi ve Kütüphane gibi kamu binalarının yok edilmesi kentin geleceğine vurulan darbelerin sadece birkaçı…

Şırnak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu, İLKHA`ya yaptığı açıklamada, Cizre ve Silopi'nin ticaret merkezi olduğuna dikkati çekerek en büyük zararı bu iki ilçenin gördüğüne vurgu yaptı.

“Şırnak en az 20 yıl geriye gitti”

Haşimoğlu, şunları kaydetti: "Küçük ve orta ölçekli esnafımız büyük zarar gördü. Ben Silopi`den bakıp bir değerlendirme yaptığımda şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim; Şırnak en az 20 yıl geriye gitti. Habur Sınır Kapısı buradaki insanların en büyük ekmek kapılarından biridir. Buradaki ticaret için kredi kullanarak 50 araç alan firmalarımız vardı. Geçen bir kaç ay içerisinde iflas eden birçok firma oldu. Küçük esnaf zaten bitti. Burada zaman zaman dükkânlarını açan bir iki esnaf var. Mallarının da büyük bölümü bozulmuş. Toparlanma da çok uzun sürer gibi görünüyor."

Çatışmaların yanı sıra küçük esnafın belini kıran en büyük hadise ise kepenk kapatma olayları olarak gösteriliyor. Çünkü örgüt, her PKK`li cenazesi geldiğinde esnafın dükkânlarını açmasını ve araçların trafiğe çıkmasını engelliyor.

“Evlerini satan çok fakat alan yok”

Şırnak genelinde özellikle inşaat sektörü büyük darbe aldı. 25 Temmuz`dan bu yana inşaat alanında tek bir  çivi dahi çakılamadı. Kentte kabası bitmiş, birçok bina olduğu gibi duruyor. Üstelik birçok kişi ise elindeki dairesini satarak göç etmeye çalışıyor. Fakat daire alan yok. Kentte yıllardır emlakçılık yapan C.T, durumu şu sözlerle özetliyor:

“Aylardır tek bir daire satmadım. Satılık çok ama alan yok. 195 metrekarelik lüks daireler, 150-200 bine satılırken, şimdi aynı evlere kimse 70 bin lira dahi vermiyor. Hatta eski TOKİ`deki dairelerin 50-60 bin TL`ye kadar indiğini, fakat kimsenin alamadığını biliyorum. Çünkü bu ortamda herkes bir yerlere kaçıyor. Kimse daire alma ve yatırıma para harcamıyor.”

Hendeklerin kazıldığı, barikatların kurulduğu kent merkezindeki Dicle, Bahçeliveler, Yenişehir ve Yeşilyurt gibi mahallelerde evleri olanların başka yerlere kiraya geçmek için uğraş verdiğini belirten emlakçı C.T, “Olaylar belimizi büktü. Halkın büyük bir kısmı mülteci duruma düştü. Önce Silopi ve Cizre`den, şimdi ise Şırnak merkezden kaçan kaçana. Kentimizdeki tahribatın izlerini silmek yıllar alacak.” diye konuştu.

Silopi'nin can damarı Habur çöktü

Şırnak'ta geriye dönüşün en büyük göstergelerinden birisi de Habur Sınır Kapısı olarak gösteriliyor. Zira Şırnak halkı, Habur Sınır Kapısı için "Bacasız Fabrika" değerlendirmesi yapıyor. Ancak, olaylar nedeniyle bu "Bacasız Fabrika" günlerce işlemedi. Habur'dan günde 4 bin araç giriş-çıkış gerçekleşiyordu. Yılda bir milyon 460 bin aracın giriş çıkış yaptığı kapıda, çatışmalar sebebiyle şimdilerde günde sadece 300 araç kontrollü bir şekilde giriş-çıkış yapabiliyor. Bu kapıdan Irak'a yılda 8 milyar doları aşan bir ihracat yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda kentin gördüğü zarar net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ayrıca, Türkiye-Irak sınırına 4 yeni kapı daha yapılması planlanırken, olaylar nedeniyle bu projeler de şimdilik rafa kalktı.

HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Abdullah Kılıç ise PKK`lilerin kazdıkları çukurların, kurdukları barikatların şehre verdiği zararın çok boyutlu olduğunu söyledi.

Şırnak'ın kalkınmada öncelikli bir il olmasına rağmen çatışmalar nedeniyle birçok konuda geride kaldığını belirten Kılıç, “Rahatlıkla diyebilirim ki, Şırnak 20-30 yıl geriye gitti. Okullarımız yakıldı, öğretmenlerimizin birçoğu buradan gitmek zorunda kaldı. Yaklaşık iki aydır çocukların büyük bir kısmı eğitim hakkından mahrum kalmış durumdalar. PKK hem öğretmenleri hem de okula giden çocukları tehdit ediyor. Ailelere, çocuklarını okula göndermemeleri yönünde baskı yapıyor.” dedi.

“Şırnaklı kendi öz yurdunda garip, öz vatanın da parya olmuş durumdadır”

Birçok esnafın dükkânını kapatmak zorunda kaldığını, kirasını ödeyemez duruma geldiğini ve iflaslarını istediklerini bildiğini söyleyen Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

“PKK, bölgede iş yapan müteahhit ve esnaftan haraç alıyor. Şırnak`ta çok fazla işletme ve fabrika yok. Herkes kendi çabası ve alın teriyle geçimini sağlıyor. Bu örgüt, halkımızı mülteci durumuna düşürdü. Şırnaklı yerini yurdunu terk etmek zorunda bırakılıyor. Şırnaklı kendi öz yurdunda garip, öz vatanın da parya olmuş durumdadır. Mazlum halk, silah zoruyla oyunu HDP`ye vermiştir ama canını vermek istemiyor. Bunun ispatı da son zamanlarda sürekli olarak halkı eylemlere çağırmalarına rağmen insanların sokaklara çıkmamasıdır."

Okullar yakıldı, eğitime darbe vuruldu

Ekonomik alanda yaşananlar bir yana eğitim de büyük zarara uğradı. PKK`liler birçok okulu karargâh gibi kullanarak 162 bin öğrenciden, Cizre ve Silopi'deki 80 bin 127'sinin eğitimden uzak kalmasına neden oldu. İl genelinde 7 bin 300'ü kadrolu 8 bin 500 öğretmenin görev yaptığı 645 okuldan sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre ve Silopi ilçelerini de içine alan 172'si günlerdir kapalı bulunuyor. 32 okul saldırıya uğradı. Bunların büyük bir kısmı yakılarak kullanılamaz hale getirildi. 

Şırnaklı artık silah sesleriyle, çatışma içerisinde yaşamak istemiyor. Yıllardır PKK'nin her istediğinde şiddetin merkezi gibi kullandığı Şırnak da halk, görmüş oldukları zararın devlet tarafında karşılanmasını istiyor.

“PKK eğitim, ulaşım, ekonomi yani anlayacağınız her alanda bölgeyi zayıflatmanın derdindedir”

Şırnaklı esnaftan A.C, PKK`nin eğitim, ulaşım ve ekonomik anlamda bölgeye büyük zararlar verdiğini söyleyerek şunları dile getirdi: “PKK eğitim, ulaşım, ekonomi yani anlayacağınız her alanda bu bölgeyi zayıflatmanın derdindedir. Okulları yakıyor, öğrenci ve öğretmenleri tehdit ediyor. Nedeni ise çocuklarımız cahil kalsın ki bunu kullansınlar. Ulaşımı engelliyorlar. Yakın tarihte Şırnak-Siirt, Şırnak-Cizre yolundaki araçları yaktılar. Ekonomik olarak şehrin büyümesini engelliyorlar. Esnaf zayıflıyor, kirasını ödeyemiyor, çeki kaşeleniyor, işyerinin kepengini indiriyor. Yani nerden bakarsanız bakın PKK bu millete her anlamda kan kusturuyor.”

Yaşanan son süreçte Türkiye Kürdistan`ını Suriye`ye çevirmek için elinden gelen tüm uğraşı gösteren PKK, yıllarca olup biteni çözüm süreci hürmetine görmezden gelen devletin, bugün kamu güvenliği adına birçok bölgede soka çıkma yasakları uygulayarak sıkıyönetimi andıran uygulamaları icra etmesi, bölgeyi 20 yıl geri götürdüğü değerlendirmesini Şırnaklılara yaptırdı. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir