• DOLAR 35.444
  • EURO 36.663
  • ALTIN 3099.46
  • ...
Avrupa`da insanlık sınıfta kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ı■ Doğruhaber/Analiz

Danimarka Meclisi, sığınmacıların ziynet eşyaları ve paralarına el konulması ve aile birleşimi için başvuru süresinin 3 yıla çıkarılmasını öngören yasa tasarını kabul etti. 81 evet, 27 hayır oyu verilirken, bir milletvekili de çekimser oy kullanılarak kabul edilen yasayla beraber, sığınmacıların 10 bin krondan (4 bin 400 lira) fazla nakit parasına el konulacak. Ayrıca, toplam değeri 10 bin kronu geçen mücevher, saat, bilgisayar ve telefon gibi eşyalar da sığınmacılardan alınacak. Nişan, evlilik yüzükleri ile manevi değeri bulunan mücevherler ise kapsam dışında olacak.

ÇANTALARI ARANACAK VE ZİYNET EŞYALARI SATILACAK

Bu eşyalar açık artırma ile satılarak sığınmacıların kalış, eğitim ve sağlık masraflarını karşılamada kullanılacak. Sığınmacılar yanlarında ne kadar para olduğunu söylemek zorunda bırakılırken, polise de sığınma başvurusu yapanların üstlerini ve çantalarını arama yetkisi verilecek. Yasa, şubat ayında yürürlüğe girecek. Ayrıca aile birleşimi başvuru süresi bir yıldan 3 yıla çıkarılacak.

DAHA ÖNCE DE GELMEYİN MESAJINI VERMİŞTİ

Yasa, hükümetin sığınmacıların Danimarka`ya gelmesini engellemek için aldığı önlemlerden biri olarak görülüyor. Danimarka daha önce sığınmacı statüsü verdiği kişilere devlet yardımlarını kısmış ve Lübnan gazetelerine verdiği ilanda da sığınmacılara “gelmeyin” mesajı vermişti.

İSVİÇRE VE ALMANYA`DA DA UYGULAMADA

Her ne kadar Danimarka sığınmacıların para ve ziynet eşyalarına el koyma kararından dolayı eleştirilse de, İsviçre ve Almanya da benzer uygulamalara sahip. Aybaşında İsviçre`de yaklaşık 100 kişinin bin dolardan fazla para ve eşyasına el konulmuştu. Geçen hafta da Almanya`nın Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletleri sığınmacıların nakit para ve altın gibi değerli eşyalarına el koymaya başlamıştı.

2017 YILINDA SAYININ 3 MİLYONA ÇIKMASI BEKLENİYOR

Danimarka`ya geçen sene içinde 21 bin sığınmacı giriş yaparken, 2016`da yaklaşık 20 bin sığınmacının gelmesi bekleniyor. Suriye ve Irak`taki durumun kötüleşmesiyle Avrupa`ya ise, 2015 içinde bir milyondan fazla sığınmacı giriş yaptı. Eğer bir çözüm bulunmazsa 2017 sonuna kadar bu sayının 3 milyona ulaşmasını bekleyen Avrupa ülkeleri, düzenlenen zirveler ve alınan önlemlerle akışı durdurmaya çalışıyor. Bazı Balkan ülkelerinin sınırlarına dikenli teller örmeye başlamasının ardından İsveç, Danimarka ve Avusturya, serbest dolaşım imkânı veren Schengen Anlaşması`nı tek taraflı olarak askıya aldıklarını açıklamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir