• DOLAR 32.359
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2291.653
  • ...
YİNE CENEVRE FİYASKOSU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev / Doğruhaber / Analiz

Suriye savaşı tüm hızıyla devam ediyor. Rejime karşı ayaklanan muhalefet hala bir çatı altında toplanmış değil. Dolayısıyla tüm görüşmeler fiyaskoyla sonuçlanacaktır. Suriye konusunda yapılan tüm görüşmeler nasıl bir netice vermemiş ise bu sefer yine aynı senaryo söz konusu olacaktır. Suriye`nin kaderini belirlemek için gerçekleşecek toplantıya, bölgede yeni bir devlet peşinde olan PYD örgütünün de çağrılması geleceğe yönelik ümit verici bir görüş değil. Türkiye böyle bir toplantıya asla katılmayacağını söylerken PYD ile hiçbir barış söz konusu değil demek istiyor.
Aslında Esed rejiminin koruyucusu olarak gözüken Rusya, bölgede PYD gibi yeni bir müttefiki buldu. Türkiye`yi terletmek amacı taşıyan bu ittifak Rusya tarafından bir koz olarak kullanılacaktır. Rusya`nın şu anda bulunduğu ekonomik durum herkesçe malum. Rus halkı zor şartlar altında. Düşen petrol fiyatlarıyla her gün dolar karşısında değer kaybeden Ruble insanları ümitsizliğe sevketti. Ayrıca iç siyaset konusunda ciddi gerginlik yaşayan ve bir şekilde durumu kontrol etmek zorunda kalan Kremlinin aldığı ekonomik tedbirler pek işe yaramıyor. Önümüzdeki seçimlere ciddi hazırlık yapmak zorunda olan Kremlin yönetimi, şimdiden seçimlere yönelik yeni programı hazırlamak zorunda. Yoksa seçimleri kaybedebilirler. Ancak, ülkede oluşan ekonomik durumun tek müsebbibi 15 sene önce petrol ve doğalgaza endeksli ekonomiden ülkeyi kurtaracağım diyen Putin gözüküyor. Putin Rusya`yı petrol ve doğalgaz endeksli ekonomiden kurtaracakken tam tersi daha çok enerji ihracatına oturttu.

Batı ile Ukrayna konusunda daha önce Gürcistan meselesinde de ters düşen ve ardından Batı ile olan ilişkileri soğumaya başlayan Rusya, petrol ve doğalgaz ihracatıyla elde ettiği gücünün arkasına saklanarak Batı`ya yüklenmeye başlamıştı. Daha önce yazılarımda belirttiğim gibi Batı, Rusya söz konusu olunca acele davranmıyor. Batı bir balon gibi büyüyen Rusya`ya yönelik çok hassas ve çok etkileyici kararlar alarak balona gelen havayı kıstı. Şimdi ise balonda Ukrayna, Gürcistan, Kırım, Suriye bölgelerinde delik açıldı. En büyük delik ise Rusya`nın kendi içinde oluştu. Rus devletinin rezervleri hızla eriyor.  Dolayısıyla hem iç siyasetini hem dış siyasetini kontrol etmek zorunda olan Kremlin`in hedefinde savaştan başka bir şey yok. Putin`i sadece savaş kurtarabilir. Dolaysıyla Ukrayna savaşından vazgeçip Suriye`ye yöneldi. Rusya, Ukrayna`da savaşı daha çabuk kaybedebilirdi. Çünkü Ukrayna sonuçta Rusya gibi Provoslav mezhebe ait bir ülke. Sözde DAEŞ`e karşı girdiği Suriye savaşında Rusya farklı oyun oynamaya başladı. Dolaysıyla DAEŞ`i değil diğer gruplara ve sivillere yönelik bombardımanlar gerçekleştiriyor. Ayrıca PYD gibi terör örgütlerine destek vermesi de bundan dolayıdır. Oyunda ne kadar çok oyuncu olursa oyun o kadar uzayacak. Şuanda Suriye savaşında fiilen yer alan Rusya, İran, Türkiye, Irak, ABD, Suudi Arabistan, Katar… Dolayısıyla bu savaş oyununda bir barış söz konusu olamaz. Çünkü Suriye`de herkesin menfaatı söz konusu. Tüm devletlerin istediğini elde etmesi mümkün değil. Dolayısıyla savaş sürecek. Cenevre-3 mü, Cenevre-4 mü fark etmez. Bu toplantılar sadece güncelleme yapmak ve devletlerin fikirlerini öğrenmek için yapılan toplantılardan ibarettir. DAEŞ`i yok etmek için kimse uğraşmıyor. Uğraşsa belli olurdu. DAEŞ televizyon kanallarını açıyor, propagandaya devam ediyor. Para basıyor, kimlikler dağıtıyor.

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Cenevre`deki Suriye görüşmeleri için, “Kürtler (PYD) barış görüşmelerine katılmazsa anlaşma imkânsız” diyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PYD`nin Cenevre`deki Suriye toplantısına davet edilmesi durumunda görüşmeleri boykot edeceklerini açıklıyor. Yani, Kremlin Rus halkı ekonomik kriz ile boğuşurken Suriye`deki Kürtlerin geleceğinden endişeleniyor… Çok romantik bir durum! Kremlin ülkesindeki tüm problemleri halletmiş ve dünyaya barış getirmek için kollarını sıvamış öyle mi? Fiyasko bunların hepsi… Türkiye toplantıya katılmaz ise yine barış söz konusu olamaz. Suriye savaşındaki en önemli oyuncu Türkiye. Türkiye`nin görüşünü es geçip kimse Suriye`de barıştan veya seçimlerden bahsedemez.

Rusya ülkeyi savaşa sokup içinde patlamak üzere olan siyasi ve ekonomik bombayı ertelemek istiyor. Rusya`nın Suriye`deki tüm müdahaleleri  bundan ibarettir. Ayı uyandı! Rusya çok tehlikeli! Gibi manşetler sadece şişirme bir Kremlin propagandasının ürünüdür. Ayı ölmek üzere! Rusya gücünü yitiriyor! Gibi manşetler doğru olacaktır. Bugünkü petrol fiyatları bir sene boyunca böyle devam ederse Rusya diye bir şey kalmayacak. Rusya`nın durumu gerçekten çok zor. Rus halkı gerçekten zor durumda. Dünya çok yakın gelecekte Rusya`daki gelişmelerle meşgul olacaktır. Allah sonumuzu hayırlı etsin! 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir