• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tarihi çarşı bakımsızlıktan çöktü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümünde olan, inanç ve kültür turizminin önemli merkezleri arasında yer alan “Gündüz seyranlık, gece gerdanlık” olarak nitelendirilen Mardin`in tarihi Mavsa Çarşısı, kaderine terk edildi.

Kültürel mirasa sahip çıkmak bir yana, can güvenliğini de tehdit eden tarihi çarşının durumu içler acısı. Duvarların yıkıldığı çarşıda, dükkânların içi çöp ile dolmuş.

Mardin'in ilk zengin çarşısı olan ve Mavsa Çarşısı olarak bilinen Fabracılar Çarşısı`nda tek kalan demirci ustası Selahaddin Babat, eskiden Mardin`in en zengin çarşısının burası olduğunu, ancak şuan bakımsızlıktan dolayı çöktüğünü ifade etti. 

Tarihi çarşının onarılmasını isteyen Babat, “Tarihi bir çarşının bu halde olmaması gerekir. Tarihe sahip çıkılması lazım, mümkünse bu çarşıda biran önce onarım çalışmaların başlatılmasını istiyoruz. Çarşının onarılması durumunda hem halk kazanır, hem de esnaf kazanır. Gelen turistler, buranın neden bu halde olduğunu soruyorlar ancak verecek bir cevabımız yok. Geçenlerde bir turist geldi ve bir harita çıkardı. Çok eskiden buradan mükemmel bir çarşı olduğunu söyledi ve neden harabeye döndüğünü sordu. Yabancının elinde bile bu çarşının projesi var. Tarihi yapıların korunması ve gelecek kuşaklara devredilmesi konusunda hassas davranılması gerekiyor. Biran önce geç kalınmadan bu tarihi çarşı restore edilerek tekrar güzel görünümüne kavuşturulmasını istiyoruz. Gerek valilik gerekse de belediyeden yardım talep ediyoruz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir