"Türkiye`de sigara için 22 milyon TL harcanıyor"
Türkiye`nin, dünya sigara kullanımında 11`inci sırada yer almasını değerlendiren Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı, Türkiye`de sigara için yaklaşık 22 milyon TL harcandığına dikkat çekti.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) yayınladığı ‘Bir Bakışta Sağlık` raporuna göre, Türkiye dünya sigara kullanımında 11`inci sırada yer alıyor.
Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger, her yıl 6 milyon insanın ölümüne sebep olan sigara kullanımının ülke çapında artmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. yaptı.
Türkiye`de sigara için yaklaşık 22 milyon TL harcandığına dikkat çeken Öger, devletin kendisi için gelir kaynağı olan sigarayı yasaklaması gerektiğini belirtti.
Öger, “Geri kalmış ülkelerde sigara, alkol ve uyuşturucu madde tüketim oranına baktığımızda dünyada çok büyük bir yer kaplamaktadır. Bunun altında yatan sebeplerden bir tanesi inanç boşluğundan kaynaklı çok ciddi bir problem yatmaktadır. Psikolojik problem dediğimiz bireysel anlamda insanların kendilerini başka noktalarda tatmin etmede bir sıkıntı çektiğinde başvurdukları madde bağımlılığı vardır. Çünkü o anlarda bir nevi çıkış kapısı aranıyor.” dedi
Türkiye`de sigara içme oranının çok yüksek olduğunu belirten Öger, “Son beş altı yıl içerisinde özellikle hükümetinde sigara ve tütün politikası, sayın Cumhurbaşkanının madde bağımlılığıyla ilgili yaptığı mücadeleler bu olayı minimize ettiyse de aslında Türkiye`de sigara kullanımı ya da alkol kullanımı maalesef çok yüksek bir rakamdadır. Türkiye`de tütün kullanımı için konuşacak olursak, eskiden tütün kullanımı toplumda kendini kabullendirme ya da toplumda imaj sahibi olmak için sigara kullanımı öngörülüyordu.” ifadelerine yer verdi
Sigaranın zararlarının teknolojinin gelişmesi ve tıbbın yaygınlaşması ile zararlarının ortaya çıktığında Avrupa`da sigara kullanımın minimize edildiğini söyleyen Öger, “Türkiye dünya sıralamalarında ilk 11`inci sıralarındadır. Devletin bu işten çok ciddi manada bilgileri var. Yüksek miktarda vergi alsa da, aslında bu devlet için bir gelir kapısı. Dolayısıyla bunu tamamen yasaklaması gerekiyor. Bunların denetlenmesi gerekiyor. Denetleme mekanizmasında bir problem var. Yani kapalı yerde sigara içme ile ilgili ciddi manada yasak ve para cezaları vardır. Ama denetleme yetersizliğinden dolayı, üzülerek belirteyim, Ankara`nın göbeğinde lüks kafelerde hatta milletvekillerinin çocuklarının takıldığı yerlerde duman altı bir olay vardır. Dumandan içeri girilmiyor adeta. Çünkü denetlenme yok. Denetlenme olmadığı için toplum yasakları çiğnemeye yelteniyor.” şeklinde konuştu.
Diyarbakır`da madde bağımlılığının ilkokul çocuklarına kadar düştüğüne dikkat çeken Öger, “Diyarbakır ile ilgili özele indiğimizde burada maalesef tutkunluk oranı aşağıya indi, madde bağımlılığı ilkokul çocuklarına kadar düştü. Türkiye yıllık ortalama 22 milyon bir para sarf ediliyor sigaraya ve 3 bin paket sigara için bir orman katlediliyor.” ifadelerini kullandı.(Emrah Deniz/M. Hüseyin Temel-İLKHA)