• DOLAR 32.459
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2437.865
  • ...
Güneş enerji sistemleri donarak patladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te eksi 5 dereceyi bulan soğuklar nedeniyle çatılarda bulunan güneş enerji sistemlerinin çoğu donarak patladı. Aşırı soğukların vanaların ve su borularının içerisindeki suyu dondurduğuna dikkat çeken Güneş Enerji yetkilileri, hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü zamanlarda vanaların kapatılması tavsiyesinde bulundu.

Gaziantep’te son üç gün içinde etkili olan aşırı soğuklar nedeniyle güneş enerji sistemlerinin çoğunun donarak patladığını belirten bir güneş enerji firma yetkilisi Mehmet Ali Üstünbostancı, kış aylarında enerjilere mutlaka antifriz konulması gerektiğini söyledi.

Enerjilere giden su tamamen kapatılmamalı ve damlamalı bir şekilde su bırakılmalıdır

Hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü günlerde güneş enerjilerinin patlamaması için enerjilere giden suyu tamamen kapatılmamasını uyarasında bulunan Üstünbostancı, “Vatandaşlarımız hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü günlerde güneş enerjilerinin patlamaması için enerjilere giden suyu tamamen kapatmamalı ve damlamalı bir şekilde suyu bırakmalıdır.” dedi.

Soğuk hava şartlarında özellikle hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü günlerde suların donduğunu belirten Üsütünbostancı, “Özellikle donlu havalarda çatılarda ve açık alanlarda su tesisatı malzemeleri ile ilgili su sayaçları donmaktadır. Gece boyunca akmayan su sabah saatlerinde de güneşin çıkması ile beraber su boruları olsun veya diğer su tesisatları olsun, hava sıcaklığı eksi derecelere düştüğü zaman bu su borularının içersinde aşrı yüksek basınç yapıyor. Basınç sonunda ise su tesisatı malzemelerinde patlamalar meydana geliyor.” diye konuştu.

Kış aylarında antifrizlerin konulması gerekiyor

Güneş enerjilerinde antifrizli olan ve bakımlı olan enerjilerin tavsiye edilen öneriler doğrultusunda kullanıldığında bu tür hadiselerin yaşanmayacağını ifade eden Üsütünbostancı, “Bu enerjilerin kış aylarında antifrizlerinin konulması gerekiyor. Antifriz konulduğu takdirde patlama gibi bir sorun olmaz. Enerjilere antifriz konulmadığı zaman enerjilerde sorun oluşur. Özellikle bu soğuk havalarda vatandaşlarımızın çatıya çıkan vanalarını kapatmalarını öneririz. Bu tür aşırı soğuk günlerde güneş enerjilerine çıkan vanalarını kapatıp bu günlerde güneş enerjilerini kullanmamalarını tavsiye ederiz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir