• DOLAR 32.583
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2507.36
  • ...
Sur`dan yeni göç dalgası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da 57 gündür sokağa çıkma yasağının devam ettiği merkez Sur ilçesinde yasağın olmadığı bazı mahallelere PKK`lilerin çukur kazıp barikat kurmaları nedeniyle halk ilçeyi terk etmeye başladı.

Gece saatlerinden itibaren Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde çukur kazan ve barikat kuran PKK`lilere müdahale etmeyen polislerin, sabah saatlerinde anons yaparak halkı ilçeden çıkarmaya çalıştıkları öğrenildi.

Evlerinden temel ihtiyaç malzemelerini alan Sur halkı, çocuklarıyla beraber etrafı Surlarla çevrili ilçeyi terk ettiler.

Sur`dan çıkan bazı kadınların gözyaşlarına hâkim olamadıkları görülürken, yürüyemeyecek durumda olan yaşlılar ise sırtlanarak ilçeden çıkarıldı.

4 çocuğuyla birlikte ilçeden çıkan Necla Akıncı, mağdur olduğunu ve gidecek hiçbir yerinin olmadığını söyledi.

“Evimizi bıraktık, yatacak yerimiz yok!”

Mahallelerinde çukur kazan PKK`lilerin, kendilerinden evlerini terk etmelerini istediklerini belirten Akıncı, “Ben kiracıyım, eşim cezaevindedir. 4 çocuğumla nereye gidebilirim? Çoluk çocuğumuz hep perişan oldu. Hendekleri kazanlar çıkmamızı istediler. Sabah kahvaltı yapmak için çayımızı bile içmemize müsaade etmediler. ‘Eşyalarımı alacağım` dedim ama müsaade etmediler. Sadece çocuklarımın giysilerini aldım. Şimdi Bağlar`a gideceğim. Kim beni 4 çocuğumla beraber kabul edecek? Evimizi bırakıp geldik. Yatacak yerimiz yok.” dedi.

Çukur kazan PKK`lilere müdahale edilmemesine tepki

Polislerin, gece saatlerinde çukur kazan PKK`lilere müdahale etmemesine tepki gösteren Davut Oktay, şunları söyledi: “Halk fakirdir, mazlumdur. Silah sıkarak sokaklara giriyorlar. Emniyette caddeye giriyor. İnsanlar ne yapacak? Bilerek bunu yapıyorlar. Devlet, ana yolu kapattıklarını nasıl görmüyor? Diyarbakır`ın üzerinde oyun oynanıyor. Bu halk inançlıdır. Halkın gidecek hiçbir yeri yok. Kış ortasında yaşanan bir sefalettir.”

‘Bu 2 tarafın oyunudur olan fakir halka oluyor`

Diyarbakır üzerinde büyük bir oyun oynandığını aktaran Oktay, “Bu, Diyarbakır`ın üzerinde oynanan bir oyundur. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yok. Kış ortası evini, malını, mülkünü, her şeyini bırakıp insanları çıkarıyorlar. Bu, 2 tarafın da bir oyunudur. Olan fakir halka oluyor. Bu, zalimliktir, diktatörlüktür.” şeklinde konuştu.

“Böyle mi savunuyorlar Kürtlerin hakkını?

95 yaşında yürüyemeyecek durumda olan yatalak annesini güçlükle Sur`dan çıkaran Mustafa Dereci,  “Annemi kızımın evine götüreceğim. Başka çarem yok. Bütün mahalleli çıktı, biz de korkudan çıktık. Böyle mi savunuyorlar Kürtlerin hakkını? 95 yaşındaki yatalak kadını götürüyorum ben.” ifadelerini kullandı.

“Nereye kadar böyle gidecek?”

‘Nereye kadar böyle gidecek, savaşı durdursunlar` diyerek ağlayan yaşlı bir kadın ise, “Bize, ‘Sur içini boşaltıp buradan çıkın` dediler. Vallahi kahvaltı yapmamışız daha. Böyle olmuyor artık. Bizim mahalle de diğer taraf gibi olacak. Böyle iş olur mu? Buna bir çözüm bulsunlar. Bu savaşı durdursunlar. Nereye kadar böyle gidecek? Aileler hep ağlıyor. Yeter artık!” ifadelerini kullandı .(Hamza Adiyaman, Yunus Sırat- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir