• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Meyve ve sebze fiyatları tavan yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ocak ayının ilk gününden bu yana kar yağışlarının etkili olmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatlarında büyük artış gözlendi. Kar nedeniyle kapanan yollar yüzünden Doğu ve Güneydoğu`ya olan sebze ve meyve sevkiyatlarının durma noktasına geldiğine dikkat çeken Adana Sebze Hali esnafı, fiyatların bir miktar daha artabileceğini belirttiler.

Ülke genelinde ılık havanın ardından kar yağışının başlamasıyla pazar ve market tezgâhlarında sebze ve meyvelerin fiyatları tavan yaptı. Özellikle tezgâhta 4-5 TL`den satılan domates fiyatları el yakarken patlıcanın kilosu ise 3 TL`ye kadar yükseldi.

Olumsuz hava şartlarından dolayı fiyatların tavan yaptığını bunun ise en çok vatandaşın cebine yansıdığı belirten Adana Sebze Hali esnafından Ahmet Yaren, “Soğuk hava şartlarından dolayı sebze ve meyve fiyatlarında büyük artış var. Bizim ticaretimiz daha çok doğu illerine olduğundan dolayı kar yağışı ile sevkiyatlar durdu. Dolayısıyla bu bölgelerde fiyatlar tavan yaptı.” dedi.

Domates, biber, patlıcan fiyatları el yakıyor  

Aralık ayında Adana Sebze Hali`ndeki domates toptan fiyatının 1 TL iken şu anda 3 TL`ye ulaştığına dikkat çeken Yaren, “Kar ve soğuk havadan dolayı en çok domates, biber, patlıcan gibi sebzeler de fiyat artışı yaşandı. Bu kış, karnıbahar, ıspanak, pırasa ise altın yılını yaşıyor. Kara kışla birlikte artan fiyatların ilkbahara kadar süreceği tahmin ediliyoruz. Antalya´da domatesin piyasası 3 buçuk TL civarında. Ama Adana pazarında her keseye göre domates var. Bugün halimizde 2 buçuk-3 liraya da 5 liraya da domates satılıyor.” diye konuştu.

Kış şartlarında masrafların artması ve sebze üretiminin azalması ile fiyatların normal olarak yükseldiğine işaret eden hal esnafından Murat Yiğit, Rusya krizinin de fiyatları düşüremediğini belirterek, “Rusya krizinin yaşanmasının ardından vatandaşlarımız domatesin ucuzlayacağını zannediyordu. Yalnız beklenen gibi olmadı, krizden önce 1 TL olan domates, şimdi ise pazarda 4-5 TL`den satılıyor.” diye konuştu.

Kış mevsiminin iyice kendini hissettirmesinin ardından pazar fiyatlarının cep yakmaya başladığını ifade eden Ali Kelleci de kar yağışlarının artmasıyla sebze fiyatlarının İstanbul`da daha da arttığına işaret etti. Kelleci ayrıca Doğu ve Güneydoğu`da artan olaylar ve yoğun kar nedeniyle sebze ve meyve sevkiyatlarının durma noktasına geldiğini ve fiyatların bu bölgelerde tavan yaptığını ifade etti.

Öte yandan, Adana Büyükşehir Belediyesi Sebze-Meyve Hali`ndeki bugünkü toptan fiyat tarifesine göre; sarımsak 10, domates 2.80, biber 2.40, patlıcan 3, kabak 2,  marul 1.40, salatalık 1.70, soğan 1.20, armut 2.70, elma 1.80, limon 1.50, nar 1.20 TL`ye kadar satıldı. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir