• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Fiyat farkı ürküttü! BU NE HAL BU NE TEZGÂH?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Doları, mevsimi ve Antalya’daki hortumu bahane eden firmalar onlarca kalem ürünü yüksek kâr oranlarıyla satmaya başladı. Haldeki komisyoncuların bu fırsatçılığı çarşıya-pazara yansıdı ve vatandaş el yakan ürünleri alamamaya başladı. Pahalılıktan yakınan halk derdini haykırmaya başladı. Durumu çözmek için tanzim satış noktaları oluşturulmaya başlandı. Geçici olarak çözüm sunan bu noktalar ise filesini biraz daha ucuza doldurmak isteyen vatandaşlarla doldu. Kendinden başkasını düşünmeyen fırsatçılar ceza yedi ama yine olan halka oldu ve tanzim satış noktalarında uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşın talebi ise fırsatçılara izin verilmemesi ve ucuza tenceresini kaynatabilmek.

88 FİRMAYA 2 MİLYON CEZA KESİLMİŞTİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz günlerde beş ilde denetim yapıldığını belirterek yüzde 800'lere varan fahiş fiyat artışları tespit edildiğini açıklamıştı. Pekcan, denetimler sonucunda ilk verilere göre 88 firma hakkında 2 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulanması için bakanlık tarafından idari işlem başlatıldığını söylemişti. Ayrıca Bakan Pekcan, yapılan denetimler neticesinde Hal Kayıt Sistemine bildirim yapılmadan kayıt dışı ürün satışı gerçekleştiren, ürünlerin künye bilgileri ile satış faturalarındaki bilgilerinde yanıltıcı bilgilere yer veren 76 firma hakkında da yaklaşık 810 bin lira cezai işlem tesis edildiğini kaydetmişti.

FAHİŞ ÜRÜN SATAN FİRMALARIN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Fahiş fiyata ürün satan firmalar arasında en dikkat çekeni İstanbul Ataşehir Hal’indeki bir firmanın 1 TL’ye aldığı salatalığı 9 liraya satan firma oldu. Yine aynı halde Özdemir Gıda adındaki firmanın ise 50 kuruşa aldığı patatesi 4 liraya sattığı ortaya çıktı. İstanbul Bayrampaşa halinde de durum pek farksız değil. Bu halde bir firma 86 kuruşa aldığı biberi beş buçuk liraya satarak fahiş bir kâr elde ediyor. En yüksek fiyat farkının olduğu bir diğer ürün ise sarımsak oldu. Ataşehir halindeki fırsatçı firmanın 4 liraya aldığı sarımsağı 25 lira gibi korkunç bir rakama sattığı görülüyor. Sebze fiyatlarındaki bu fahiş fiyat farkları aynı şekilde meyve fiyatlarında da görülüyor.

İŞTE FAHİŞ FİYATA ÜRÜN SATAN 15 FİRMA: GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise önceki gün katıldığı televizyon programında fiyat artışlarıyla ilgili, “Ocak'ın son iki haftasında koordineli bir hareketlilik var. Bahanesi ne? Seralar, fırtına, yağmur... 6-7 liralık biber 20-25 liraya nasıl çıkar bir anda. Hallerimize baktığımızda bu hallerdeki firmalar, siyasi noktadaki uyum oluşturduğu noktalar bizi bir yere götürdü.” ifadelerini kullandı.

SERALAR ZARAR GÖRDÜ BAHANESİ

Bakan Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyon rakamının açıklanmasıyla, o dönemde fahiş artışlar oldu. Biz büyük bir merkez kurduk İstanbul'a. Fiyat artışlarını anında takip ediyoruz. Koordineli bir hareketlenme var ve ciddi bir noktaya gelmiş. Bahanesi, seralar, yağmur, çamur, rüzgâr, fırtına. 3 bin dönüm 5 bin dönem sera zarar görmüş. Tüm Türkiye'deki seraların binde 8'i. Peki 5 bin liralık patlıcan 10 liraya, 15 liraya, patates, domates nasıl çıkar bu kadar?”

Bu haberler de ilginizi çekebilir