• DOLAR 32.589
  • EURO 35.059
  • ALTIN 2459.626
  • ...
Listeler Bugün Teslim Ediliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Siyasi partiler, milletvekili aday listelerini bugün saat 17.00`ye kadar Yüksek Seçim Kurulu`na vermiş olacak. AK Parti`den 6 bin, CHP`den 4 bin 500 ve MHP`den 2 bin 500 aday adayı açıklanacak listeyi büyük bir merakla bekliyor.

Seçime girmeye hak kazanan partiler, milletvekili aday listelerini büyük ölçüde tamamladı. AK Parti`nin listesi ile ilgili hiçbir bilgi verilmezken, MHP listelerinde sürpriz isimlerin olmayacağı belirtiliyor. CHP ise adaylarını dün gece Parti Meclisi`nde netleştirdi.CHP PM, yaklaşık bir haftadır süren dün de son kez toplanan MYK`da tartışmalar sonrası hazırlaanan aday listesini onayladı. Edinilen bilgiye göre, 18 kişilik MYK`nın tamamı seçilebilecek yerlerden aday gösterildi. Milletvekillerinin 3`te 2`si ise aday listesine konulmadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin İstanbul`dan, eski genel başkan Deniz Baykal ise Antalya`dan liste başı oldu.

Sav`ın ekibini tasfiye etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partide Önder Sav`ın izlerini tamamen sildi. Kılıçdaroğlu, Sav`ın yanı sıra Hakkı Süha Okay, Yılmaz Ateş ve Kemal Anadol ile Mustafa Özyürek`i de aday listesine almadı. Gün boyu aday kavgalarının yaşandığı CHP`de, listeye alınmayan Anadol ise MYK toplantısında, “Partinin dokusu bozulursa bedeli ağır olur” diyerek Kemal Kılıçdaroğlu`na meydan okudu. Liste dışı kalan Yılmaz Ateş ise tepkisini “CHP Türkiye`yi işgalcilerden kurtardı. CHP`de işgalciler barınamaz” sözleriyle gösterdi. Toplantıda ayrıca Gürsel Tekin`in sağ kolu olarak bilinen ve danışmanlığını yapan Uğur Afacan`ın İstanbul yerine Mersin`e kaydırılması da tartışmaya yol açtı.

AK Parti`de kimler gidecek kimler kalacak, kimler dinlendirilecek, kimlerin seçim yerleri değiştirilecek, bütün bu sorular cevap bulacak. CHP`de "Baykal ve adamları aday gösterilecek mi, Önder Sav listeye girebilecek mi?" soruları ortadan kalkacak. MHP de ise Engin Alan dışında kimlerin aday oldukları görülecek.

AK Parti`de birçok sürpriz yaşanması bekleniyor. AK Parti`de tüzük gereği en fazla üç dönem üst üste milletvekilliği yapılabiliyor. Başbakan Erdoğan, bu nedenle bazı milletvekillerini nadasa bırakabileceğini açıklamıştı.

SÜRPRİZLERE GEBE

Bakanlar Kurulu`nda bu dönemde aday olursa, 2015 seçimlerinde aday olamayacak isimler şunlar:

Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Bülent Arınç ve Ali Babacan, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Faruk Özak, Faruk Çelik, Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Savunma Bakanı

Vecdi Gönül, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, seçim nedeniyle görevlerini bırakan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri BakanıBeşir Atalayve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de aynı durumda bulunuyor. AK Parti`de 2 dönemdir milletvekilliği yapanların sayısı da 147.AK PartiGrup Başkanvekillerinden Suat Kılıç, Mustafa Elitaş, Nurettin Canikli, Bekir Bozdağ da 2 dönemdir milletvekilliği yapanlar arasında bulunuyor.

BAHÇELİ TEK SEÇİCİ

Liste heyecanını yaşandığı bir başka parti ise, MHP. MHP`de Engin Alan`ın dışında hiç kimsenin yeri garanti değil. Diğer partilerde, komisyonlar ve yetkili kurullar aday belirleme sürecinde etkili olurken MHP`de tek seçici Genel Başkan Devlet Bahçeli.

STAR - YENİŞAFAK
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir