• DOLAR 32.504
  • EURO 34.604
  • ALTIN 2501.524
  • ...
CHP Listelerinde Ergenekon Ağırlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP`de milletvekili adayı listelerine Ergenekoncular damgasını vurdu. Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay listeye girdi, İlhan Cihaner ve Tuncay Özkan ise veto yedi. Sav ve ekibi ile Baykal`a yakın isimler tasfiye edildi.

CHP`de milletvekili adayı listelerine Ergenekoncular ve YARSAV damgasını vurdu. Ergenekon sanıkları Mustafa Balbay İzmir`den, Sinan Aygün Ankara`dan, Mehmet Haberal`ın ise Zonguldak`tan ilk sıralardan aday gösterilmesi kararlaştırıldı.

Ergenekon davasının savunucularından YARSAV eski Başkanı Emine Ülker Tarhan ise Ankara Birinci Bölge ikinci sıradan aday gösteriliyor. CHP eski Genel sekreteri Önder Sav listeye giremedi. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ise Antalya`dan gösterilirken,"Baykalcı" bilinen isimler ise listelerde kendilerine yer bulamadı. Baykal`a ve Önder Sav`a yakınlığı ile bilinen milletvekillerinin içinde yer aldığı 80 civarında milletvekilinin liste dışı bırakıldığı öğrenildi.

Öte yandan listelere giremeyen CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol`un partide gerginlik çıkardığı ifade edildi. Yaptığı ilginç çıkışlarla gündeme gelen PM üyesi Enver Aysever`in listeye seçilemeyeceği bir yerden girdiği ifade edildi. Ayseven`in İstanbul 1.Bölgeden 16.sıradan aday gösterildi. Sızan bilgilerin ardından Ayseven`in CHP`den istifa ettiği öne sürüldü. CHP`nin milletvekili aday listelerinin Pazar günü saat 17.00`da yapılacak toplantı ile belirleneceği geçtiğimiz Cuma günü duyurulurken, dün öğle saatlerinde başlayan Merkez Yönetim Kurulu toplantısına liste tartışmaları damgasını vurdu. Tartışmalar nedeniyle PM toplantısı ancak saat 21.00 sularında başlayabildi.

 

SAV LİSTE DIŞI, BAYKALCILARA TASFİYE

Milletvekili adaylarını saat 17.00`de Yüksek Seçim Kurulu`na teslim edecek olan CHP`de liste depremi yaşanıyor. Ergenekoncuların seçilecek yerlere konulduğu partide, Önder Sav listeye giremezken, Baykalcılar da tasfiye edildi. CHP`nin eski Genel Sekreteri Önder Sav listeye konulmazken, kendisiyle birlikte hareket eden isimler de liste dışı kaldı. CHP İstanbul eski İl Başkanı Berhan Şimşek aday gösterilmedi. CHP eski Genel başkan yardımcısı Hakkı Süha Okay ile Grup Başkanvekili Kemal Anadol kendilerine listede yer bulamadı.

Eski Genel Başkan Deniz Baykal, milletvekili listelerinde Antalya`daki yerini korurken, "Baykalcı" olarak bilinen isimler Mehmet Sevigen, Yılmaz Ateş, Canan Arıtman ve Onur Öymen ise liste dışı kaldı.

Baykal`ın CHP genel başkanlığı`ndan tasfiye edilmesine yol açan kaset skandalı nedeniyle ismi gündeme gelen Ankara Milletvekili Nesrin Baytok ise beklendiği gibi aday gösterilmedi. Baykal`la birlikte hareket eden Antalya Milletvekili ve PM Üyesi Osman Kaptan Antalya`dan listeye girerken, İstanbul milletvekili Nur Serter de kendisine yer buldu. Serter, İstanbul Üniversitesi Rektör yardımcısı olduğu dönemde , "İkna odaları"nın mucidi olarakbaşörtüsü yasağını en katı şekilde uygulayan yönetici olarak ön plana çıkmıştı.

BALBAY İZMİR`DEN LİSTEDE

Milletvekili listelerinde Ergenekon sanıklarını seçilecek yerlerden aday gösteren Kılıçdaroğlu, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in ricasını yerine getirerek Ergenekon sanığı Mehmet Haberal`ı Zonguldak liste başı yaptı. Haberal`ın yanısıra Ergenekon sanığı Mustafa Balbay da beklenenin aksine Aydın yerine İzmir 1. Bölge 1. sıradan listede yerini aldı.

Ergenekon sanıkları Sinan Aygün de Ankara 2. Bölge 4. sıradan aday gösterildi. Diğer Ergenekon sanıkları İlhan Cihaner ve Tuncay Özkan ise veto yiyen isimler arasında oldu.

Kılıçdaroğlu`nun kendine İstanbul 2. Bölge 1. Sırayı layık gördüğü listede Gürsel Tekin, 1. Bölge 1. Sıra, İstanbul 3. Bölgede ise Umut Oran ve Erdoğan Toprak`ın üst sıralarda yer aldığı belirtildi. Kürt raporu hazırlaması için CHP`ye transfer edilen Diyarbakır eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu`nun ise memleketi olan Diyarbakır yerine İstanbul 2. Bölge`den aday gösterildi. CHP İstanbul 3.Bölgede ise tanıdık isimlere yer verdi. Kılçdaroğlu bu bölgede sıralama şöyle oldu: 1.Erdoğan Toprak, 2. Umut Oran, 3. Süleyman Çelebi, 4. Oktay Ekşi, 5. Sabahat Akkiraz.

Bu arada listelerin sızmasının ardından açıklama yapan Yılmaz Ateş, parti yönetimine sert tepki gösterdi. Ateş, "CHP Türkiye`deki işgali sanlardırdı. CHP`deki işgali de sonlardıracaktır" dedi.

ANADOL: BEDELi AĞIR OLUR

MYK toplantısına geçilmeden önce Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi`ye diğer Grup Başkanvekili Kemal Anadol`u arayarak listede yer almadığının bildirmesi istendi. Anadol`u arayan Hamzaçebi bilgiyi iletti. Listede yer alamamasına sert tepki gösteren Anadol`un MYK toplantısına katılarak, Kılıçdaroğlu ile tartıştığı öğrenildi. Toplantıda Kılıçdaroğlu`nu sorgulayan Anadol`a MYK`nın diğer üyeleri "Yeni CHP ile yeni açılımlar yapmak için anlayış göstermesi" ricasında bulundular. Kendisine yapılanları hak etmediğini belirten Anadol`un bunun bedelinin ağır ödeneceğini belirterek toplantıyı terk ettiği öğrenildi.

KOCAELİ DAR GELDİ

CHP`nin Kocaelili olan iki genel başkan yardımcısının liste kavgası da MYK`ya damgasını vuran olaylardın biri oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, İzzet Çetin`in başka yerden aday gösterilmesini isteyince ikinci tartışma çıktı. MYK üyeleri arasında ikiye bölünmeye neden olan tartışma uzun süre devam etti.

OKTAY EKŞİ DE ADAY

Hürriyet eski baş yazarı Oktay Ekşi ise İstanbul 3. Bölge 4. Sıradan aday yapıldı.

DİĞER İSİMLER

MYK toplantısının ardından adaylık listelerini parti meclisine geldi. Listelerdeki isimlerdepremyarattı. Gazeteci Enver Aysever İstanbul 2. Bölge 12. Sıradan aday yapıldığını duyunca itiraz etti ve “Ben bunu kendime yediremem. Hem parti meclisinden hem de adaylıktan istifa edeceğim” dedi. Aynı şekilde Ercan Karakaş`da aday gösterilmediğini öğrenince itiraz etti. Bu arada Ankara 1. Bölge 3. Sıradan aday gösterilen Sinan Aygün`e 38 kişi red oyu verdi. Aygün`ün adaylığının oylaması sırasında büyük kavga çıktı. Hürriyet eski baş yazarı Oktay Ekşi ise İstanbul 3. Bölge 4. Sıradan aday yapıldı.

Kulislere yansıyan haberlere göre bazı isimler ve aday bölgeleri sıraları şöyle.

İSTANBUL 1. BÖLGE:
1. Gürsel Tekin, 2. Osman Korutürk, 3. A. Hamza Çebi

İSTANBUL 2. BÖLGE:
1. Kemal Kılıçdaroğlu, 2. Bihlun Tamaylıgil, 3. Sezgin Tanrıkulu, 4. Aydın Ayaydın

İSTANBUL 3. BÖLGE:
1. Erdoğan Toprak, 2. Umut Oran, 3. Süleyman Çelebi, 4. Oktay Ekşi, 5. Sabahat Akkiraz

İZMİR 1. BÖLGE:
1. Mustafa Balbay 2. Rıza Türmen

ANKARA 1. BÖLGE:
3. Sıra Emine Ülker Tarhan, 7. Sıra Altan Taşdelen

ANKARA 2. BÖLGE:
1.Gülsün Bilgihan 2.İzzet Çetin 3.Sinan Aygün 4.Gökhan Günaydın 5.Seyhan Erdoğdu 6.Ekrem 7.Kerem Oktay 8.Alper Taşdelen 9.Ali Rıza Ertemir

BURSA 1. BÖLGE
1.Sena Kaleli 2.Turan Tayan 3.İlhan Demiröz 4.Aykan Erdemir 5.Kemal Ekin 6.Lale Karabıyık

ZONGULDAK:
1. Sıra Mehmet Haberal

ADIYAMAN 1. BÖLGE
1.Salih Fırat 2.Ali Coşkun

GAZİANTEP 1. BÖLGE
1. Mehmet Şeker 2.İrfan Kaplan

Muhalif kanat liste dışı kaldı, CHP`de kavga erken başladı

CHP`de muhalif kanat liste dışı kaldı. Deniz Baykal dışındaki hiçbir eski yöneticiye listede yer vermeyen Kılıçdaroğlu, Önder Sav, Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay, Yılmaz Ateş, Mehmet Sevigen, Mustafa Özyürek ve Onur Öymen gibi isimlerin üstünü çizdi. Anadol, "Partinin temel dokusu bozuldu." şeklinde tepki gösterirken, Ateş de "CHP Türkiye`yi işgalcilerden kurtardı; işgalciler CHP`de barınamaz." dedi.

CHP`de muhalif kanat liste dışı kaldı. Deniz Baykal dışındaki hiçbir eski yöneticiye listede yer vermeyen Kılıçdaroğlu, Önder Sav, Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay, Yılmaz Ateş, Mehmet Sevigen, Mustafa Özyürek ve Onur Öymen gibi isimlerin üstünü çizdi. Anadol, "Partinin temel dokusu bozuldu." şeklinde tepki gösterirken, Ateş de "CHP Türkiye`yi işgalcilerden kurtardı; işgalciler CHP`de barınamaz." dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir