• DOLAR 32.599
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2453.035
  • ...
İran-Suud gerginliği petrolü vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Nimr el- Nimr'i idam etmesinin ardından Tahran'daki büyükelçiliğinin saldırıya uğraması sonrası İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi ile birlikte petrol yükselişini ikinci güne taşıdı.

2015 yılını yüzde 30 düşüşle 37,04 dolar/varil seviyesinden tamamlayan Batı Teksas petrolü bu sabah Asya'da gerçekleşen işlemlerde 38,32 dolar/varile kadar yükseldi. Şu sıralarda ise 0,78 dolar artışla 37,82 dolar/varilden işlem görüyor.

Brent petrolü de 2015 yılındaki yüzde 35'lik düşüşün ardından yeni yıla yükselişle başladı. Brent petrolü şu sıralarda 0,94 dolar artışla 38,22 dolar/varil seviyesinde.

OPEC'in sırasıyla birinci ve beşinci en büyük üreticisi Suudi Aarabistan ve İran, Suriye'den Yemen'e, Orta Doğu'daki anlaşmazlıklarda farklı taraflarda yer alıyor. Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının artması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nın (OPEC) üretim kotasını kaldırmasının ardından küresel arz fazlasının süreceği endişesi ile rekor büyüklükte iki yıllık kaybını gerçekleştirdi. Petrol geçen hafta değer kazanrak bu kaybın bir miktar azalmasına neden oldu.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Bu durum, önemli petrol üreticileri Suudi Arabistan ve İran arasındaki sorunların olası uzun vadeli artışının küçük bir adımı olarak görülebilir," dedi ve "Gerilimin artması muhtemelen bir miktar kısa pozisyon kapama amaşlı alımlar getirecektir ve fiyatlara biraz risk primi eklenecektir. Üretime yönelik doğrudan bir tehdit yok" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.28 dolar yükselerek varil başına 38.32 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10:20'de 37.58 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 44 sent yükselerek 37.04 dolara çıkmıştı. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından daha fazlaydı. Fiyatlar Aralık ayında yüzde 11 düştü ve böylelikle iki ay üst üste düşüş göstermiş oldu.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.22 dolar ya da yüzde 3.3 değer kazandı. Fiyatlar geçen yıl yüzde 35 düştü ve böylece üç yıl üst üste düşüş göstermişş oldu. Avrupa göstergesi Brent petrolü ile ABD göstergesi WTI arasındaki prim 35 sent seviyesindeydi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir