Milli İstihbarat Teşkilatı yeniden yapılanıyor
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 6 Ocak`ta 89. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.
Bir aksilik olmazsa MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Teşkilat`ın geldiği aşamayı, teknik altyapısını, geliştirilen yeni yetenekler ve kapasiteyi, personel politikalarını anlatacak.
6 Ocak`taki yıldönüm töreni için bir tanıtım filmi de hazırlanıyor. Teşkilatın 89. yıldönümü için hazırlanan tanıtım filminde, “Bir Ülkenin Kaderi Şansa Bırakılamaz. İstihbarat Geleceği Öngörmektir” sloganı kullanıldı. 6 yıldır sürdürülen yeniden yapılandırma ve reorganizasyon çalışmalarını tamamlayan MİT, şimdi çağın gerektirdiği yeni güvenlik anlayışları ve teşkilata katılan yeni personelin entegrasyonuyla ilgileniyor. MİT`in yeniden yapılandırılması kapsamında hayata geçirilen projeler şunlar:
DIŞ İSTİHBARAT: Daha önce ağırlıklı olarak iç istihbarata odaklanan MİT, dış istihbaratta yapılanmasını tamamladı. Çok ciddi teknoloji yatırımı yapıldı. Bunda teşkilatın Savunma Sanayii Destekleme Fonu`nu doğrudan kullanması imkânı sağlanması etkili oldu. Bu yıl 1 milyar 133 milyon 578 bin TL`lik bütçe kullandı.
SİBER SAVUNMA: Siber terör, siber savunma konusunda önemli adımlar atıldı. teşkilata; elektronik istihbarat, sinyal istihbaratı, siber uzman, yazılım ve bilişim uzmanları alındı. Bu alanda teşkilatın yetenek ve kapasiteleri artırıldı.
İSTİHBARAT UÇAĞI: Son teknoloji ürünü, her türlü istihbari ve teknolojik donanımı içinde barındıran bir sinyal istihbarat uçağı alınıyor. Kapasiteyi artıracak bu uçakla ilgili karar, Savunma Sanayii İcra Komitesi`nde imzayı bekliyor. Teşkilatın halihazırda kullandığı 4 sinyal istihbarat uçağı ise CASA`ya sonradan monte edilmiş donanımdan oluşuyor. Yeni alınacak uçak, sırf bu amaç için üretilenlerden olacak.
‘DRONE`LAR GELİYOR: Her türlü teknolojik donanımıyla birlikte yeni drone`lar (insansız hava araçları) hizmete giriyor. Son teknoloji ürünü bu araçlar, kapasiteyi çok üst seviyelere çıkaracak. Şu anda kullanılanlar ihtiyacı tam olarak karşılamıyor.
UYDU İSTİHBARATI: Teşkilat, uydu istihbaratında çok ileri noktaya ulaştı. Şu anda terörle mücadele operasyonlarında ve dış tehditler konusunda Genelkurmay`a uydu istihbarat görüntüsü desteği sağlanıyor. Uydu istihbaratı çok etkin şekilde kullanılıyor.
YENİ YERLEŞKE: Ankara`nın Etimesgut İlçesi`nde 600 dönümlük araziye yeni hizmet binası inşa ediliyor, 2017`de bitecek. Yatay düzlemde şekillenecek çok katlı olmayan, tüm birimlerin koordinasyon içinde olacağı yerleşke, teşkilatın tüm birimlerinin toplandığı ana karargahı olacak. Şu anda 5 ayrı yerde faaliyet gösteren birimler buraya taşınacak. “L” şeklindeki ana binanın bir kanadı 300 metre, diğer kanadı 80 metre uzunluğunda olacak. Bunun yanında yine yatay küçük binalar yer alacak.
Yenimahalle`deki mevcut yerleşke, yerleşim alanlarının arasında kaldığı için artık kullanılmayacak. Esenboğa yolu üzerindeki eğitim tesisi kullanılmaya devam edilecek ancak buradaki bazı teknik istihbarat birimleri yeni yerleşkeye taşınacak.
Kaynak : Habertürk