• DOLAR 32.831
  • EURO 35.293
  • ALTIN 2444.06
  • ...
Silah satışından Batı ve Rusya kazandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2014 yılındaki küresel silagh satışları yüzde 1.5 azalarak 401 milyar dolar olarak geçekleşti. Stockholm merkezli Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) raporuna göre 401 milyar dolarlık satışından elde edilen gelirin yüzde 80'i Batı Avrupa ve ABD şirketlerinin kasasına girdi.

ABD'li Lockheed Martin en büyük silah sağlayıcı şirket oldu. Lockheed Martin, satışlarını yüzde 3.9 artırarak 37.5 milyar dolarlık silah sattı.  

SIPRI araştırmacısı Siemon Wezeman, ABD ve Batı dışındaki şirketlerin satışlarında yüzde 50 artış yaşandığını belirtirken, bu pazarda Rusya'nın payının da büyük olduğunu vurguladı. Wezeman, "Rus şirketler, ulusal askeri harcamalar ve ithalatın getirdiği dalgayla yükselişte" dedi.
Listedeki 11 Rus şirket satışlarını yüzde 48.4 artırdı.

Wezeman Rusya'nın Sovyet döneminden beri, Suriye'ye silah sattığını belirtirken, iç savaşta ekonomisi çöken rejimin artık Rusya'da fazla silah alamadığını söyledi.

Rusya'nın iç savaşa sürüklediği Ukrayna'nın silah satışları ise yüzde 37.4 oranında düştü. 

İlk yüzde iki Türkiye şirketi

İlk yüze giren iki Türk şirketten ASELSAN satışlarını yüzde 5.6 artırsa da sıralamada 66'dan 73.lüğe geriledi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) de ilk yüze 89 numaradan girdi. TAI satışlarını yüze 15.1 artırdı.

SIPRI araştırmacısı Siemon Wezeman, Türk şirketlerin durumuyla ilgili olarak, "Türkiye daha çok kendi kendine yetmenin peşinde ama ithalat girişimciliği sayesinde ASELSAN ve TAI'nin gelirleri arttı" dedi. 

Kaynak: AFP / Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir