• DOLAR 32.563
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.492
  • ...
Çavuşoğlu`ndan balıkçı teknesine açılan ateş açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rus Interfax haber ajansı, Ege Denizi'nde bir Rus savaş gemisinin çarpışmamak için Türkiyeli balıkçı teknesine uyarı ateşi açtığını duyurdu. Rus Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada savaş gemisinin ateş açmaya mecbur kaldığı ve Moskova'daki Türkiye askeri ateşesini bakanlığa çağırarak uyardıklarını söyledi.

'Gerilimi diyalogla çözmek istiyoruz'

TRT Türk'e konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Balıkçılarla görüştükten sonra bir açıklama yapacağız" dedi. Çavuşoğlu, gerilimi diyalog yoluyla çözmek istediklerini yineledi.

Roma`da katıldığı Uluslararası Libya Konferansı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, “Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi ve balıkçıyla da görüştükten ve nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra biz de gerekli açıklamalarımızı yaparız” dedi.

"Gerilimden yana değiliz, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“24 Kasım`da yaşanan bu üzücü olaydan sonra da hep attığımız adımlar bu yönde olmuştur. Bu konuda Türkiye`nin hakkını tüm dünya da teslim ediyor. Türkiye`nin olgun yaklaşımı, sabırlı yaklaşımı, diyalogtan yana olması ve gerilimi tırmandırmak istememesi herkes tarafından takdirle de karşılanmaktadır. Dolayısıyla balıkçıdan gerçek bilgileri, olayın nasıl gerçekleştiğini dinledikten sonra gerekli açıklamaları da zaten yaparız.”

'Lavrov'la işimizi kolaylaştırın'

Aşkabat`ta Rusya Federasyon Konsey Başkanı Valentina Matvienko ile görüştüğünü söyleyen Çavuşoğlu, "Tabii ki mevcut durumu aşmamız için temennilerimizi dile getirdik. Kendisine Lavrov ile olan temaslarımdan bahsettim. Kendisi pozitif sinyallerin verilmesi gerektiğini söyledi. Ben de ‘Evet, her iki taraftan da pozitif sinyaller gelmeli ve Lavrov`la benim işimin de kolaylaştırılması gerekir` dedim" diye konuştu.

'Uyarı ateşi açtık'

Bakanlık açıklamasında 'Smetlivy' adlı fırkateynin "Yunan Limni Adası'nın 22 kilometre açıklarında bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, "Smetlivy mürettebatının Türk balıkçı teknesiyle defaatle iletişim kurma denemesine rağmen teknedekiler telsiz ve semafor sinyallerine yanıt vermedi. Tekne 600 metre yakına ulaştığında hafif deniz harp silahlarıyla uyarı ateşi açıldı" denildi. Rus bakanlık, Türk teknesinin fırkateyne 540 metre mesafedeyken yönünü değiştirip uzaklaştığını söyledi. 

Ajanslar

Bu haberler de ilginizi çekebilir