• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Birinci İntifada 28 yıl önce bugün başlamıştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşgal rejimi israilin Filistinlilere yönelik baskılarının her geçen gün artması üzerine tarihe 'Birinci İntifada' olarak geçen olaylar 1987 yılının 9 Aralık günü başlamıştı.  İlk intifada Oslo Anlaşması'na kadar devam etmişti.

İlk ayaklanma Gazze'deki Cebaliye kampında başladı. Burada işgal ordusuna ait bir aracın dört Filistinli`ye çarpıp ölümlerine sebep olması ayaklanmayı ateşleyen en önemli olay oldu. Kamptaki Filistinliler aracın dört Filistinliye kasıtlı çarptığı gerekçesiyle ayaklandı. Burada başlayan olaylar kısa sürede Gazze`de, Batı Şeria`da ve Doğu Kudüs`te yayıldı.

GENEL GREV VE EYLEMLER

Ayaklanma kapsamında Filistinliler, genel greve gitti, Gazze ve Batı Şeria`daki İsrailli kurumları boykot etti, işgal ordusunun emirlerine karşı sivil itaatsizlik eylemler, gerçekleştirdi, İsrail yerleşkelerinde çalışmayı reddetti, ürünlerini satın almadı ve vergi ödemedi. Halk ayrıca Filistinli araçları İsrail ehliyetleriyle kullanmayı reddetti, duvarlara grafitiler yaptı, barikatlar kurdu.

İntifadayı tetikleyen sebep Cebaliye'de dört Filistinlinin ölmesi olsa da süreç çok önceden başlamıştı. 4 Aralık 1986 tarihinde, Birzeit Üniversitesi kampüsü içinde iki Gazzeli öğrencinin işgalci askerler tarafından vurulması, cezalar, tutuklamalar, alıkoymalar ve eli kelepçeli Filistinli gençlerin sistematik bir şekilde dövülmeleri, eski mahkumların ve aktivistlerin Gazze şehri dışında dönüştürülmüş askeri kamplardaki hücrelerde tutulmaları İntifada'nın belli sebepleri arasında sayılabilir.

İŞGAL GÜÇLERİNİN SERT MÜDAHALESİ

İşgal güçlerinin İntifada'ya müdahalesi sert oldu. “Save the Children” raporuna göre ilk iki yıl boyunca, 18 yaş altı bütün Filistinlilerin yüzde 7'si ateşlenen silahlardan, dayaklardan veya göz yaşartıcı gazdan dolayı yaralandı. Altı yıl süren intifadada, İsrail güçleri 1000'den fazla Filistinliyi öldürdü ve 120 binden fazlasını tutukladı. Binlerce Filistinli ise yaralandı.

İntifadanın ilk yılında Ramazan ayı boyunca, Gazze`deki birçok kampta sokağa çıkma yasağı uygulanarak halkın gıda almaları engellendi. Ayrıca bazı kamplara göz yaşartıcı bomba atıldı. İntifadanın ilk yılında bu tür bombalamalardan dolayı 16 kişi öldü.

ULUSLARARASI TEPKİLER

Filistinli can kayıpları uluslararası kınamalar getirdi. Güvenlik Konseyi 607 ve 608 nolu çözüm önerilerinde, terör rejimi israilin sürgünleri durdurmasını istedi. Kasım 1988`de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki ülkelerin çoğu, İsrail`i, intifadaya karşı aldığı tutumdan dolayı kınadı.

14 Ekim 1990`da, İsrail açıkça Güvenlik Konseyi Çözüm Önerisi 672`ye uymayacağını deklare etti ve İsrail insan hakları ihlallerini araştıracak olan Genel Sekreterlik delegasyonunu kabul etmeyi reddetti. Bir sonraki çözüm önerisi (673 nolu) küçük bir etki yaptı ama İsrail BM araştırmasını engellemeyi sürdürdü. BM'deki çözüm yollarına karşı oy kullanan İsrail'in en büyük destekçisi ise ABD oldu.

Dünyabülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir