Yasin Börü Davası`nda reddi hakim talebi de reddedildi
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen Yasin Börü Davası`nda müşteki avukatların "Reddi Hakim" talebi başta olmak üzere tüm talepler reddedildi. Adliye önünde açıklama yapan müdahil avukatlar, mahkemenin taraf tuttuğuna işaret etti.
Geçen yıl Kurban Bayramı'nın 4'üncü günüde kurban eti paketlerini Diyarbakır`ın Bağlar ilçesinde ihtiyaç sahibi ailelere dağıttıkları sırada PKK/HDP'lilerin vahşi saldırısına maruz kalan Yasin Börü (16) ve arkadaşlarını katledilmesine ilişkin açılan davanın ikinci duruşması Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi`nde skandal uygulamalarla başladı.
Sabahki oturumda müşteki ve mağdurların avukatları, ilk duruşmada yargılanmanın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için “Geniş salon” talebi başta olmak üzere tüm talepleri mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Taleplerin reddedilmesi üzerine avukatlar, bu şekilde adil ve sağlıklı bir yargılanmanın yapılamayacağını ifade ederek duruşma salonunu terk etti.
Öğlenden sonraki oturumda ise müşteki avukatlar “Reddi Hakim” talebinde bulundu, ancak bu talep de mahkeme tarafından reddedildi. Müşteki avukatlar, taleplerinin reddedilmesine itiraz etti.
“Haklarında onlarca suç ve delil olmasına rağmen 4 sanık tahliye edildi”
Konuya ilişkin adliye önünde bir açıklama yapan dava avukatlarından Murat Sadak, dava dosyasının Diyarbakır`dan Ankara`ya getirildiğinden beri sıra sıra hukuksuzların yaşandığını söyledi. Söz konusu hukuksuzlardan bahseden Sadak, “Bu hukuksuzlardan ilki, haklarında onlarca suçlama ve delil olmasına rağmen mahkemenin 4 sanığın tahliyesine karar vermesiydi. Ki bu sanıklar, savunmalarını bile yapmamışlardı.” dedi.
“Adil bir yargılama yapılamıyor”
Bugün yaşananlara değinen Sadak, “Yaşanan hukuksuzluğu dile getirdik ancak reddi hakim talebinde bulunmadık. Ondan sonraki hukuksuzları da yine yutkunduk, ancak yine de reddi hakim talebinde bulunmadık. Bu sabah ise duruşma salonu o kadar dardı ki nefes almakta zorlanıyorduk. Biz buna itiraz ettik. Böyle dar bir salonda adil bir yargılama yapılamaz. Adil bir yargılanmanın yapılabilmesi için ilk önce fiziki şartların sağlanması lazımdı ve bunun sorumluluğu mahkemeye aitti. Bu talebiz bile taraf tutularak reddedildi. O aşamadan sonra tüm müdahil avukatlar bir araya gelip istişare ettik. İstişarede davanın bu şartlarda sağlıklı bir şekilde yapılamayacağı kanaati hâsıl oldu. Öğleden sonra ise mahkemeden ara kararının iptal etmesini talep ettik, ama mahkeme bunu kabul etmedi. Bunun üzerine adil bir yargılamanın yapılamayacağı için mahkemeden davadan çekilmesini talep ettik, bu da kabul edilmedi. Bunun üzerine bizlerde reddi hakim talebinde bulunduk. Mahkeme bunu da kabul etmedi, bizler de buna itiraz ettik.” diye konuştu.
“Yapılan bütün işlemler hukuk açısından yok hükmündedir”
Sadak sözlerine şöyle devam etti; “CMK gereği bu karar kesin hükme bağlanmadan acil işler ‘Dışında ki bunun içinde tutukluluk hallerinin devamı var` bu hal devam etmemesi gerekirken mahkeme şuanda gizli tanığı dinliyor. Bu aşamadan sonra yapılan bütün işlemler hukuk açısından yok hükmündedir. Ama mahkeme taraf tutarak yargılamaya devam ediyor. Yapılan tüm bu hukuksuzlara itirazlarımıza devam edeceğiz.” (M. Salih Keskin/Mehmet Aslan – İLKHA)