• DOLAR 32.274
  • EURO 34.699
  • ALTIN 2404.757
  • ...
Depremzedelerden Şok İddialar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA-Van`da yaşanan yıkıcı depremin ardından Adana`ya göç eden Kaplan ailesine mensup dört kardeş, aileleriyle birlikte aynı evi paylaşıyor. Van`daki depremin ardından artçı sarsıntıların hala devam ediyor olmasından dolayı çok korktuklarını ayrıca etkili olan olumsuz hava koşulları ve dondurucu soğuklar karşısında daha fazla dayanamayarak Adana`ya geldiklerini belirten Kaplan ailesi, Türkiye halkının depremzedelere gönderdiği yardımların bilinçsizce gelişi güzel dağıtıldığını ifade ediyorlar.

 

Van`da Yaşamak Çok Zor
Depremin ardından Van`da birçok sıkıntı ve sorunların yaşandığını belirten Hamza Kaplan; `Artçı depremler durmadan devam ediyor. Bundan dolayı hiç kimse evine giremiyor. Herkes çadırlarda barakalarda kalıyor. Ayrıca havalar çok soğuk, don var. İnsanlar donmamak için soba yakıyor, şimdi de çadırlarda yangınlar çıkıyor. Bunların üstüne bir de asayiş sorunu var. Hırsızlık olayları başını aldı, gitti. Sokaklar gece olunca boşalıyor. Bu şartlarda Van`da yaşamak çok zor. "dedi.

 

Deprem Bölgesine Yapılan Yardımlar Yerine Ulaşmış Olsaydı İki Van İnşa Edilirdi
Yapılan yardımların dağıtılış şeklinde problemler olduğunu savunan Kaplan; "Televizyonlardan, gazetelerden görüyoruz, falan belediye bu kadar TIR gönderdi, falan kişi şu kadar yardımda bulundu. Ama bu yardımların nereye gittiğini kimse görmüyor, bilmiyor. Van`a gelen yardımlar, depolara yerleştiriliyor, sonra da her kes kendi çevresine dağıtıyor. Devlet bize sadece bir çadır verdi, sonra bizi kaderimize terk etti. Yapılan yardımlara gelince bir kereye mahsus her aileye 50 TL`lik yardım yapıldı. Bunu da Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı kartı alanlara yaptılar. Bu yardımı almak için de 3 gün sırada beklemek gerekiyor. Eğer Türkiye halkının deprem bölgesine yaptığı yardımlar, gerçek anlamında yerini bulsaydı, bir değil iki Van, yeniden inşa edilirdi."dedi.

 

Göç Eden Depremzedeler İş İstiyor
Van`dan gelirken otobüsün alacağı kadar, bir bavul ve birkaç battaniye ile Adana`ya geldik. Burada 4 kardeş bir ev tuttuk. Hepimizin çocukları var, kiraladığımız evde ise hiçbir eşyamız yok. Şimdi iş arıyoruz, ancak henüz bulmuş değiliz. Yardım için devlet kurumlarına da başvurduk bir yanıt alamadık. Eğer bize iş imkânı sağlanırsa biz kendi başımızın çaresine bakabiliriz"dedi.

 

Yardımların Yanlış Dağıtılması, Yağma Görüntülerine Sebep Oldu
Van`da kendisine ait berber dükkânı olduğunu ancak depremden sonra kapattığını belirten Mahir Kaplan da, Van`daki yardım dağıtımının adaletsiz yapıldığını savundu. Yardımların güçlü ve çevresi olanlara verildiğini belirten Kaplan; "Van`daki yardım dağıtımları yanlış yapılıyor. Mesela bir kamyon çadır bir mahalleye dağıtılmak için yollanıyor. İçinde 200-300 çadır var. Çadır sırasında ise 5 bin insan var. Dolayısıyla çadırlar yetmiyor. Bunu gören vatandaş, çadır kamyonuna saldırıyor, alabilirse çadır almak istiyor. Sonra da yok depremzedeler, çadır kamyonunu yağmaladı, yardım malını yağmaladı haberleri çıkıyor. Bu yardımı adaletsiz dağıtırsanız tabi millet buna itiraz edecek. Bu insanlar çadır almaya, yardım almaya muhtaç. Yoksa çocukları soğukta açıkta kalır"dedi.
 
Ayhan Kaya-İLKHA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir