Tarım İşçileri Raporu yasalaşmayı bekliyor
Yeni hükümet kurulduğu gibi yasalaşması beklenen mevsimlik tarım işçileri raporu ile ilgili konuşan TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı, mevsimlik tarım işçileri raporunun detaylarını anlattı.
TBMM Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan Mevsimlik Tarım İşçileri Raporu mecliste yasalaşmayı bekliyor. Muhalefet partilerinin de üye gönderdiği rapor, 7 Haziran sonrası oluşan siyasi tablo yüzünden bir türlü yasalaşmadı.
Yeni hükümetin kurulmasından yasalaşması beklenen ve yüzbinlerce mevsimlik tarım işçisini ilgilendiren raporla ilgili konuşan TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mahmut Kaçar, Mevsimlik Tarım İşçileri Raporu'nun detaylarını İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) anlattı.
Tarım işçilerinin sorunları ile ilgili ayrıntılı rapor hazırladıklarını ifade eden Kaçar, raporun en önemli noktasının ise mevsimlik tarım işçilerine ayrılan ödeneğin, proje ödeneği olmaktan çıkarılıp zorunlu bir ödenek haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
Komisyon olarak mevsimlik tarım işçileri için hazırladıkları raporun bir yönetmelik haline dönüştürüldüğünü belirten Kaçar, yeni hükümet kurulduğu gibi yapılacak ilk işlerden birisinin de mevsimlik tarım işçileri sorununun kökten çözülmesi olduğunu söyledi.
“Rapora göre insanlarımız gittiği yerde ilin valisi tarafından insani şartlarda barınmaları sağlanacak.” diyen Kaçar, “Barınma derken temiz suya erişim, sağlık sorunlarının giderilmesi başta ele alınacak konulardır. Eğitim konusunda ise hem tarım işçi göçü veren illerde hem de iş göçü alan illerde tüm altyapı çalışmaları birlikte ne yapılacağı net bir şekilde ortaya konulacak.” diye konuştu.
“Yeni dönemde ödenekler artık proje ödeneği değil, zorunlu hale getirilecek”
Yeni dönemde ödenek denetiminin İç İşleri Bakanlığı`nda olduğunu belirten Kaçar, sözlerine şöyle devam etti: “ Raporumuzda şu ana kadar mevsimlik tarım işçileriyle ilgili sorunlar noktasında çalışma bakanı yetkilidir, ama parayı kullanma yetkisi valiliktedir. Projeyi takip eden birim yok. Yeni yönetmelik hazırlığımızda bu işin ödenekli bir proje olmaktan çıkarılıp genel bütçeden zorunlu ödenek haline dönüştürülecek. Bu ödenek de ÇSGB ile koordineli olarak İç İşleri Bakanlığı tarafından kullanılacak. Yani yeni dönemde gelecek ödenekler artık proje ödeneği olmaktan çıkarılıp zorunlu hale getirilecek.”
“Tüm işçiler İŞKUR üzerinden kayıt altına alınacak”
Yeni dönemde kayıt dışı olan mevsimlik tarım işçilerini İŞKUR üzerinden kayıt altına alacaklarını belirten Kaçar, bu uygulamanın tarım işçilerine yasal haklar tanıma noktasında faydalı olacağını söyledi.
Kaçar, “Türkiye`de kayıt dışının en fazla olduğu alan tarım alanıdır. Tarım içinde de en fazla kayıt dışı olan yer, mevsimlik tarım işçileridir. Mevsimlik tarım işçilerinin istihdamıyla ilgili İŞKUR`la bağlantılı bürolar üzerinden işçi temini sağlanacak. Yani işçi çalıştıracak bir tarla sahibi İŞKUR`la bağlantılı olarak kaç dönümde ne ektiğini ve kaç işçi çalıştırdığını bize bildirecek. Onun üzerinden kayıt altına alınan işçiler gidip orada çalışacak. Hazırlanan sözleşmede işçilerin nasıl gideceği, nasıl döneceği ve nerede kalacağı belirtilirken aynı zamanda işverene de sorumluluk getiren bir düzenleme olacak.” şeklinde konuştu.
“Tarla sahiplerinin külfetini ortadan kaldıracağız”
Mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınmasının tarla sahiplerine mali bir külfet getirmez mi sorusunu cevaplayan Kaçar, “ Bu külfeti ortadan kaldırmak için şöyle biri önerimiz var. Örneğin, Şanlıurfa`dan Adana iline bir grup işçi geldi. O işçilerin gerekli uygun yere yerleştirilmesi, söz konusu yerin altyapısının hazırlanması, elektrik ve suyunun çekilmesi o ilin valisine aittir. Paraya gelince, artık proje ödeneği yok. Devlet nasıl ki hastanede bir doktorun maaşını ödüyorsa mevsimlik tarım işçileri için de onun gibi direk ödeme yapılacak.”
Kayıt altına alınan tüm tarım işçilerinin sigortalı olacağını ifade eden Kaçar, burada da devletin ürün bazlı desteklemesini devreye sokarak, hem tarla sahibinin hem de tarım işçilerinin mağduriyetini gidereceklerini söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)