• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
 `Romatizmaya kesin çare`  vaatlerine dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri, son dönemlerde ‘Romatizmaya kesin çare` vaadiyle hastaların tedavi umutlarını suiistimal eden kişilerin arttığını belirterek, bu tür  şarlatanlara  inanılmaması gerektiğini vurguladı.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ediz Dalkılıç ile Doç. Dr. Yavuz Pehlivan, romatizmal hastalıklarla ilgili halkı bilgilendirme toplantısı düzenledi.

“Romatizma diye bir hastalık adı yok”

Çok sayıda hasta ve hasta yakınının katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ediz Dalkılıç, ‘romatizma` olarak adlandırılan tek bir hastalığın bulunmadığını, vücudun hareketini sağlayan kas, kemik, eklem ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı, hareket kısıtlığı, şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan 100`den fazla hastalığa genel olarak ‘romatizmal hastalık` adı verildiğini anlattı.

Doç. Dr. Dalkılıç, Romatoloji Bilim Dalının, romatizmal hastalıkların özellikle iltihabi olan kısmıyla ilgilendiğini, bu hastalıkların sadece kas-iskelet sistemini değil, deri, göz, akciğer, böbrek, sinir sistemi, kalp gibi hayati organları da etkileyebileceğini belirterek, erken tanı ve tedavinin, tüm hastalığın seyrini değiştirebileceğini ve günümüzde birçok yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi`nde de kullanılmaya başlandığını söyledi.

Şarlatanlara dikkat!

Son dönemlerde özellikle sosyal medya üzerinden bitkisel, organik gibi kelimelerle ilaç ve benzeri maddeler, oldukça pahalı maliyetlerle  ‘Romatizmaya kesin çare` sloganıyla pazarlandığına, hastaların parası ile sağlığıyla oynandığına dikkat çeken Dalkılıç, vatandaşların tıp ve pozitif bilim dışındaki bu dolandırıcılara itibar etmemeleri gerektiğini vurguladı.   

Romatolog sayısı az

Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Pehlivan da, romatizmal hastalıkların oldukça yaygın olmasına karşın, ülkemizde romatolog sayısının ABD ve Avrupa`nın çok gerisinde olduğuna işaret ederek, “Türkiye`de 200 romatolog var. Bunun 6-7 tanesi Bursa`da. Oysa sadece Bursa`da 140 bin romatoloji hastası bulunuyor. Hasta fazla, uzman sayısı az olunca, hastalığın teşhis ve tedavisinde hastaya gerekli zamanı ayırmak zor oluyor. Dilerim önümüzdeki yıllarda romatolog sayısı artar ve hastalara daha çok zaman ayrılır” diye konuştu. (İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir