• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Türkiye ile Fas üniversiteleri işbirliği için imza attı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fas'ın başkenti Rabat'ta, Fas Yükseköğretim Bakanlığı`nda "Afrika'ya Destek Programı" kapsamında "1. Fas - Türkiye Üniversiteler Arası İşbirliği Forumu" düzenlendi. Foruma Türkiye'yi temsilen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç,  Fas Büyükelçisi Ethem Barkan Öz ile aralarında Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar`ın da bulunduğu heyet katıldı.

Foruma Türkiye'den Çukurova Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi katılırken, Fas'tan ise Muhammed   Üniversitesi, Marakeş Cadi Ayyad Üniversitesi, Kenitra İbn Tufeyl Üniversitesi, Tetuvan Abdulmelik es-Said Üniversitesi, Agadir İbn Zuhr Üniversitesi, El Jadida Şuayb Dukkali Üniversitesi ve Beni Melal Sultan Mulay Süleyman Üniversitesi katıldı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, açılışta yaptığı konuşmada, ilim dünyasında küreselleşmenin, beraberinde kaybolma tehlikesini de getirdiğini, bu kaybolmanın önüne geçmek için aynı kültürü paylaşan ülkelerin işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Fas Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Lahcen Daoudi ise, eğitimdeki sorunların bölgesel değil, küresel olduğunu dile getirerek, "İki ülke arasındaki eğitim işbirliğinin güçlendirilmesinin, ileriye doğru ivme kazandıracağını düşündüğümüz için çok önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Fas - Türkiye Üniversiteleri İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen birinci oturumda her iki ülkenin eğitim sistemleri anlatıldı.

1. Fas - Türkiye Üniversiteler Arası İşbirliği Forumu'nun ikinci oturumu YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu başkanlığında yapıldı. Oturum sonunda Fas - Türkiye Üniversiteleri işbirliği mutabakat zaptı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve Fas Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Lahcen Daoudi tarafından imzalandı.

Mutabakatın, ortak diploma programları açabilme, yüksek lisans ve doktora tezlerine ortak danışman atama, öğrenci ve öğretim elemanı değiştirme, bilimsel araştırma alanında işbirliği ve bilimsel araştırmalarda deneyimlerin paylaşımı imkânlarını sağlayacağı bildirildi.

YÖK, "Afrika'ya Destek Programı" çerçevesinde Mayıs ayında Tunus'a,  Ağustos ayında da Cibuti'ye resmi ziyaretler gerçekleştirmiş, bu ülkeler ile eğitimde işbirliğini öngören mutabakat zaptı imzalanmıştı. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir