• DOLAR 34.155
  • EURO 38.196
  • ALTIN 2876.296
  • ...
40 Yıldır Prefabrik Evde Yaşıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bingöl’ün merkez Yeşilyurt Mahallesi ve merkeze bağlı Çeltik Suyu Köyü’nün tamamı 1971 yılından sonra prefabrik malzeme ile yapılan geçici deprem evlerine yerleşti. Ancak aradan geçen 40 yıla rağmen kalıcı konut yapılamadığı için vatandaşlar bu evlerde hayatlarını sürdürüyor.
 
Bingöl’de 1971 yılında meydana gelen depremde 878 kişi ölmüş, 9 bin 111 bina ise hasar görmüştü. Depremin üzerinden 40 yıl geçti. Ancak Bingöl merkez Yeşilyurt Mahallesi ve Merkeze Bağlı Çeltik Suyu Köyü’nün yüzde 80’i bu deprem sonrasında yapılan geçici prefabrik evlerine yerleştirildi. Ancak bölge halkı için kalıcı konut yapılmadı.
 
Muhtemel bir depremde prefabrik evlerde yaşayan insanların büyük bir çoğunluğun evlerin altında kalacağını dile getiren Yeşilyurt Mahalle Muhtarı Murat Ünver, “1971 depreminden sonra muhtarı olduğum mahalleye geçici deprem prefabrik konutlar kuruldu. Kurulmasından birkaç ay sonra binaların dış cephesine tuğla örülüp artık buraların kalıcı konut statüsünde olduğunu söylediler. O günden bu yana buradaki halk o evlerde yaşıyor. Evlerin büyük bir çoğunluğunun dış cephesi düşmüş durumda. Allah korusun Bingöl’deki olası bir depremde evlerin büyük bir çoğunluğu yıkılır, halkımız altında kalır. Bunun olmaması için yetkililerin doğunun bu ücra noktasında yaşayan vatandaşlarına el uzatmasını istiyoruz.” dedi.
 
Bölgenin deprem bölgesi olduğunu dile getiren Çeltik Suyu Köyü Muhtarı Hacı Nurlu ise Bingöl’de 2003 yılında meydana gelen depremde köylerindeki Pansiyonlu ilköğretim okulunda 84 öğrencinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Meydana gelebilecek herhangi bir depremde 40 yıllık konutlardan köyden hiç kimsenin sağ çıkamayacağını aktaran Hacı Nurlu, “İş işten geçmeden devletimizin bize yardım elini uzatmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
40 yıldır köydeki deprem konutlarında hayatını sürdüren Hayriye Gök (60), 42 metrekarelik evde 2-3 ailenin bir arada yaşamaya çalıştığını dile getirdi. Gök, “Bingöl’de 2003 yılında meydana gelen depremde bizim köy merkez üssüydü. Ancak bizim köy hariç diğer köylerin çoğuna yeni evler yapıldı. Devlet yetkililerineh artık bizi de görmesini istiyoruz.” diye konuştu.
Köyün ileri gelenlerinden Behçet Özmete (65) de 40 yıl önce kendisine yapılan prefabrik konutun dış cephesindeki tuğlaların döküldüğünü ifade etti. Evin şu an sadece ince bir panodan ibaret kaldığını söyleyen Özmete, “Ev zar zor ayakta duruyor. Düşmesi an meselesi.” diyor.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir