• DOLAR 32.477
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2443.77
  • ...
Avrupa`da oy kullanma izdihamı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin Karlsruhe Başkonsolosluğu`nda, 26. dönem milletvekili genel seçimleri dolayısıyla 8 Ekim`de başlayan oy kullanma işlemi tüm yoğunluğuyla devam ediyor.

Almanya'da Berlin, Hamburg, Hannover, Frankfurt, Düsseldorf, Münster, Köln, Essen, Stuttgart, Münih, Nürnberg ve Mainz şehrinden sonra 13'üncü oy kullanma merkezi Karlsruhe Başkonsolosluğu, geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günleri çevre il ve ilçelerden oy kullanmaya gelen yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin akınına uğrarken, oluşan yoğunluktan dolayı zaman zaman izdihamlar yaşandı. Yaşanan izdihamda rahatsızlanan vatandaşlar, Konsolosluk önünde bulunun ilkyardım ekibi tarafından tedavi altına alındı.

Bazı vatandaşlar oy kullanamadan geri döndü

YSK`nın belirlediği takvime göre Almanya`da bir milyon 411 bin 198 seçmen, 8 ila 25 Ekim günleri arası saat 10.00 ila 19.00 saatleri arası oy kullanabiliyor. Ancak siyasi tercihlerini yapmak için Başkonsolosluğu yüzlerce kilometre uzaklıklardan gelen vatandaşlardan bazıları Pazar günü saat 15.30'da konsolosluk önünde yapılan, “17.00'dan sonra başkonsolosluğun dış kapıları kapanacaktır. 17.00`den sonra içeriye kimseyi alamayacağız. Karlsruhe ve yakın çevresinden oy kullanmaya gelenler lütfen hafta içi gelsin.” yönündeki tepki gösterdi.

Mannheim şehrinden iki otobüsle geldiklerini belirten bir seçmen, “Mannheim`dan gelenler ne yapsın? 2 otobüs grup geldik.” derken, bir diğeri ise, “Biz 200 kilometre uzaklıktan Lörrach`tan geldik” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi. Yapılan duyurudan sonra bazı vatandaşların kızarak oy kullanmadan evlerine geri döndükleri görüldü.

Bir günde 4 bin 300 seçmen oy kullandı

Başkonsolosluk dışında yaşanan olumsuzlukların aksine içeride oluşturulan oy kullanma platformlarının rahatlığı gözlerden kaçmadı. Karlsruhe Başkonsolosluğu'nda hafta içi 6 sandıkta oy kullanılırken, bu sayı hafta sonunda 8`e yükseltiliyor. Hafta sonu dahil her gün 10.00 ila 19.00 saatleri arası oy kullanma işleminin yapıldığını belirten bir sandık görevlisi, “sadece bu Pazar günü, saat 17.30 itibariyle 4 bin 300 seçmen oy kullandı” bilgisini paylaştı. 

Bu arada Başkonsolosluğa oy kullanmaya gelen yaşlı, engelli ve çocuklu bayanlara pozitif ayrımcılık yapılarak görevlilerin söz konusu vatandaşlara yardımcı olduğu gözlendi.  (Basri Özmen - İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir