İslam ve Gençlik
Gençlik, İslam`la yaşanırsa zamanla topluma İslam hâkim olur ve o zaman gençlik değer kazanır, topluma faydalı olur. Lakin İslamsız gençlik yıkımdır, şehvettir, şerdir, beladır. İslam, tabiatın imarı için, diğer din ve ideolojiler ise tabiatın yıkımı, zulüm ve menfaatleri için gençliği kullanırlar.
İnsan hayatının ergenlik ve orta yaş arasındaki dönemine gençlik, bu dönemde bulunanlara genç denir.
Gençlik yüce Allah'ın kullarına bahşettiği hayatın en önemli çağıdır, çünkü bu dönem kişide cesaretin, dinçliğin, metanetin, çalışkanlığın, kuvvet ve enerjinin zirve yaptığı dönemdir.
İbni Abbas (r.a)'ın rivayet ettiği bir hadiste Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gençliğin önemini şöyle belirtir. "Beş şey gelmeden beş şeyi fırsat bil; ölüm gelmeden önce hayatın, hastalık gelmeden önce sağlığın, meşguliyet gelmeden önce boş vaktin, ihtiyarlık gelmeden önce gençliğin, fakirlik gelmeden önce zenginliğin." Bir diğer hadiste ise Peygamberimiz (s.a.v.) kıyamet günü hiçbir gölgenin bulunmadığı zaman arşın gölgesinde bulunacak yedi sınıfı sayarken birinin de “Allaha ibadet ederek büyüyen genç olduğunu belirtir.” (Buhari, zekât 16; Müslim, zekât 91).
Hadislerden anlaşıldığı gibi İslam`ın gençlere verdiği önem çok büyüktür, çünkü gençlik gelecektir. Gençliğe sahip olmak geleceğe sahip olmaktır. Sadece İslam`ın değil diğer bütün din ve ideolojilerin en büyük hedeflerinden birisidir gençlik.
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hayatına baktığımızda gençlere verdiği önemi daha iyi görürüz. Örneğin İslam`ın ilk yıllarından beri Peygamberimizin etrafında gençlerin bulunması, Uhud savaşında olduğu gibi savaş için gençlerle istişare etmesi, yine ashabı suffanın ilk talebelerinin gençlerden oluşması, o dönemde henüz genç yaşta olmasına rağmen Musab bin Umeyr'in Medineye tebliğ için gönderilmesi Peygamberimizin gençlere verdiği önemin başlıca örneklerindendir.
Gençken iman ve ilim tohumunu atmak gerekir ki yaşlanınca dibinde gölgelenecek bir çınar ağacımız olabilsin. Genç yaşta Müslüman olup, ilimle kalbini, amelle bedenini ibadete alıştırmayanlar yaşlanınca ibadete zor yönelirler.
Yaşadığımız çağda olduğu gibi İslam ihtiyarlık dönemine sıkıştırılması gereken bir din değildir. Eğer İslam dini ihtiyarlık döneminde yaşanılan bir din haline gelirse toplum yavaş yavaş İslam`dan uzaklaşır ve yerini beşeri sistemlere bırakır. Fakat insan hayatının en önemli dönemi olan gençlik, İslam`la yaşanırsa zamanla topluma İslam hâkim olur ve o zaman gençlik değer kazanır, topluma faydalı olur. Lakin İslamsız gençlik yıkımdır, şehvettir, şerdir, beladır.
İslam, tabiatın imarı için, diğer din ve ideolojiler ise tabiatın yıkımı, zulüm ve menfaatleri için gençliği kullanırlar.
Rabbim bizleri nefsin heva ve heveslerine, istek ve arzularına karşı kendini koruyanlardan eylesin. İslam dinine ve topluma faydalı gençlerden veya bu gençleri yetiştirenlerden eylesin...
Muhammed Emin Teyfur / Batman - Yaş: 18
Genç Yazarlar ile HASBİHAL
Batman`dan Muhammed Emin Teyfur kardeşimiz, İslam insanlığın iki dünya saadetini temin etmek için âlemlerin Rabbi tarafından tüm insanlığa gönderilmiştir. İslam`ın güzelliklerini ve verdiği huzuru insanlara gösterecek olan yeni nesildir. İslam`ı hayatın her alanında yaşayan ve bunu etrafına yayan gençler örnek bir İslam toplumunun oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu örnek insanlar çevrelerinde İslam`ı en güzel şekilde temsil ettiklerinde tabileri ve sevenleri artacak, hızla yayılmayı beraberinde getirecektir. Fethin de habercisi olan bu yayılma gençlerin çalışmasıyla, enerjisiyle gerçekleşecektir. Yazınız için teşekkürler. Yeni yazılarınızı bekliyoruz. Allah`a emanet olun.