• DOLAR 32.494
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2420.14
  • ...
İkra
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

   Hamd alemlerin  Rabbi olan Allah'a mahsustur. Salat ve selam ise önder ve örneğimiz olan Peygamber Efendimiz'e ,O'nun ehli beytine ve ölene kadar yolunu sürdürenlerin üzerine olsun İnşaallah...

    Arapça bir kelime olan "ikra" Hz.Muhammed (sav)'e inen ilk vahiy olup "oku" anlamına gelir. Yani ümmeti Muhammedi'ye inen ilk emir "oku" emridir.
İsterseniz "oku" emrinin geldiği döneme bir göz atalım:
Yıl 610... Efendimiz birkaç yıldır Mekke müşriklerinin yaptığı ahlaksızlıklar nedeniyle Hira Mağarası'na çıkıp tefekküre dalıyordu. Bugün yine oradaydı.Ama bugün farklı bir gündü.Bugün tarihe altın harflerle yazılması gereken bir gündü.Bugün bir güneş doğacaktı Mekke halkının üzerine.Bu öyle bir güneşti ki; mazlumları sevindiren,müşrikleri köpürten,Mekke sokaklarını adeta gül bahçesine çeviren bir güneş...

       Ve nihayetinde Peygamber Efendimiz 'in (sav) gözlerine Allah-u Teala'nın gönderdiği melek, Cebrail (as) göründü. Bu meleğin bir kanadı doğuyu kaplarken diğer kanadı ise batıyı kaplıyordu.Peygamber Efendimiz (sav) korkmuştu.Melek O'na "oku"dedi.Peygamber Efendimiz(sav) ise "Ben okuma bimem." diye cevap verdi.Melek,Peygamber Efendimiz'i (sav)  güçsüz bırakıncaya kadar sıktı.Tekrardan "oku" dedi.Efendimiz (sav)  yine "Ben okuma bilmem" diye cevap verdi.Melek emrini tekrarlayıp üç defa Peygamber Efendimiz'i (sav) sıktıktan sonra  Alak  suresinin ilk beş ayetini okudu:
  "Yaratan Rabbi'nin adıyla oku! O, insanı alaktan (embriyodan) yarattı.Oku! Senin Rabb'in en cömert olandır .O, kalemle yazmayı öğretendir." Meleğin arkasından Hz. Peygamber (sav) de bu ayetleri tekrarladı...

    Bu  olaya ve Cebrail (as)'ın okumuş olduğu Alak suresinin ilk beş ayetine baktığımızda İslam'ın okumaya nasıl önem verdiğini net bir şekilde görebiliyoruz.Zikredilen ilk vahyin "oku" emriyle başlaması ve bu beş ayette iki defa tekrar edilmesi, okumanın ve ilmin dinde ve insan hayatında ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
    Evet, ilim öğrenmek İslam'da önemlidir dedik.Ben bu önemi kanıtlayan iki örnek daha vermek  istiyorum:
   Peygamber Efendimiz'in (sav)okuma yazma bilmezken ilminin zirvelere ulaştığını O'nun siyretine baktığımızda rahatlıkla görebiliyoruz. Buradan da anlaşılacağı gibi "oku" emri sadece "kitap oku" anlamında değildir.

   Son olarak Bedir Savaşı'nda alınan esirlerin okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılması, İslam'ın okuma ve yazmaya ne kadar önem verdiğinin bariz bir göstergesidir.
   Mademki İslam ilme bu kadar çok önem veriyor, bizler de yaşadığımız müddetçe ilim öğrenmeli ve öğretmeliyiz.Bilhassa gençler...İslami bir bilince sahip olan gençler, gençliklerini heder etmekten,başıboş bir şekilde gezmekten, Batı'nın oynadığı oyunlarda başrolü oynamaktan kaçınmalı ve Allah'ın belirlediği kurallar çerçevesinde hayatlarını sürdürmeliler.
Duam odur ki; Allah-u  Teala hepimize İmam Hatip şuuruyla şuurlanmayı, hayatımızın hangi safhasında olursa olsun şuurumuzu yitirmemeyi nasip etsin...
Sizleri Allah-u Teala'ya emanet ediyorum...
Selam ve dua ile...


Hicret Uçan / Osmaniye - Yaş: 16

Bu haberler de ilginizi çekebilir