• DOLAR 34.699
  • EURO 36.827
  • ALTIN 2940.88
  • ...
Diyarbakır esnafından çatışmalara tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`ın Sur ilçesinde uygulanan sakağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Tarihi Sipahi Çarşı esnafı çatışmalardan en çok kendilerinin zarar gördüklerini ifade etti.

Çatışmaların en çok esnafı etkilediğini söyleyen Çarşı esnafından Yılmaz Yardım, “Burada Hem Ankara`daki yetkililerin hem de HDP`nin sesimizi duyması lazım. Yoksa bu esnaf iş yerlerini komple kapatacak.  Bunların mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için barış olması şarttır. Barış olmadığı sürece işyerimizi satış yapamadan kapatacağız.  Bunun için devlet bir çare bulmak zorunda. Çözüm ne kadar geç gelirse o kadar insanın canı zarar görecek ve ölüm olacak. Biz ölüm taraftarı değiliz ve barışın yanındayız.” dedi.

“Barış diyorlar! Tamam, oyumuzu size verdik barış nerde peki?

Zararlarını kimin karşılayacağını soran Yardım, “Şu an Diyarbakır`da bir tane turist yok. Çatışmalardan sıradan vatandaş zarar görüyor. Bizden oy istiyorlar oy veriyoruz. Barış diyorlar tamam oyumuzu size verelim barışı sağlayın. Nerde barış peki? Herkes kendi kafasına göre bir hal ve strateji çıkarmaya çalışıyor, bunlar yanlıştır. Önce can sonra canan olmalıdır. Eğer can diyorsan önce vatandaşı düşünmek zorundasın. Bu topraklarda bu insanların içinde yaşıyorsan, bu insanları düşünmek zorundadır. Meclise çıktın, oy aldın, mecliste söz sahibi değil misin? Vur elini masaya. Niye bunu yapamıyorsun? O zaman niye oy istiyorsun bizden. Oyumuzu aldın çık bizi temsil et.” diyerek HDP`ye tepki gösterdi.

“İşyerimize korkarak geliyoruz”

Yardım, çatışmaların tek kazananın rant elde etmek isteyen siyasiler olduğuna dikkat çekti. İşyerlerine korkarak geldiklerini belirten Yardım, tepkisini şöyle dile getirdi: “Her insan çatışmalardan mağdurdur. Bu süreç böyle devam ederse Suriye`nin ikinci vakası burada olacak. O zaman olan hepimize olur. Şu an insanlar buradan kaçan kaçanadır. Biz buraya işyerimize korkarak geliyoruz. Piyasaya baksan bir insan yok. Köylüler çatışmalardan dolayı buraya gelemiyor. Burası köylüye hitap ediyor. Köylü gelmese buraya burası hiçbir işe yaramaz.”

Çatışmaların satışlarını yüzde 100 oranında etkilediğinin söyleyen esnaf Mehmet Emin Uğur, 12 yıllık esnaf olduğunu ve ilk defa çeklerinin döndüğüne dikkat çekti.

“Biz ekmek savaşındayız, başkaları rant savaşında”

Esnaf olarak kan ağladıklarını dile getiren Uğur, “Yerli ve yabancı turistler geliyordu işlerimiz bir şekilde oluyordu. Barış çığlıklarıyla her gün sokaklarda slogan atanların yüzde 80`ni esnaftır. Esnafı soran oluyor mu? Hükümete de herkese de sesleniyoruz siz rahat koltuklarınızda oturuyorsunuz esnafı soruyor musunuz?  Süreç bozuldu en çok zararı yine esnaf gördü. Sabahtandır iş yerindeyim boş, oturuyoruz. Müşteri yok biz ekmek savaşındayız, başkaları rant savaşında. Yetkililerden bu yaşananlara bir çözüm bulunmasını istiyorum” diyerek siyasilere tepki gösterdi.

Yaşanan çatışma ve sokağa çıkma yasağının ardından kimsenin çarşıya uğramadığını söyleyen Ercan Ural isimli bir başka esnaf ise ev ihtiyaçlarını zor karşıladıklarını belirtti.

“Kan dökülmesini isteyen kişiler var”

Ural, “Yaşanan çatışmalarda her iki taraftan da olayları körüklemek isteyenler vardır.  Kan dökülmesini isteyen kişiler var. Biz kan dökülmesini istemiyoruz. Yaşanan olaylarda en büyük zararı halk görüyor, esnaf görüyor. Dükkânların kapanması esnafa zarar veriyor. Yetkililere çağrımız akan kanın durmasıdır.” dedi.

“İflasın eşiğine geldik”

Çatışmalardan dolayı işyerlerini satış yapamadan kapattıklarını dile getiren Cengizhan Durmaz, “Çeklerimizi ödeyemeyecek duruma geldik. İflasın eşiğine geldik. Çözüm sürecinde işlerimiz gayet iyiydi. Yerli ve yabancı turistler geliyor, işlerimiz oluyordu. Bu yaşanan çatışmalardan dolayı artık alışverişe gelen olmuyor. Bayram arifesindeyiz ama işler durgun, bayram havası yok maalesef.” şeklinde konuştu.

“Esnaf kan ağlıyor”

40 yıldır esnaflık yaptığını ifade eden Veysel Cihangir ise “Geçen sene işlerimiz böyle değildi. O kadar yoğun olurduk ki, öğle yemeklerimizi yeme fırsatımız olmazdı ama bu yıl işlerimiz çok düştü. Esnaf kan ağlıyor. Evine ekmek götüremiyor, kirasını ödeyemeyecek duruma geldi.” diyerek esnafın içine düştüğü mağduriyete dikkat çekti.

“Bir şehrin içinde çatışma olursa siz olsanız oraya gider misiniz?”

Sokağa çıkma yasağının kalkmasına rağmen çarşıya kimsenin gelmediğine vurgu yapan Şahabettin Uğur da  “Sur içinde sokağa çıkma bizi çok fazla etkiledi. Yasak kalkmasına rağmen kimse sur içine gelmiyor olaylardan dolayı millet korkuyor. Biz de burada boş boş oturuyoruz. Çalışmadığımız için kiralarımızı da veremiyoruz. Bir şehrin içinde çatışma olursa siz olsanız oraya gider misiniz? Ben şahsen dükkânım burada olmazsa hayatta sur içine gelmem. Biz hem hükümetten hem de PKK`den çatışmalara son vermesini istiyoruz. Bu kan dökmeler bitsin artık. Hepimiz bunu istiyoruz. Hepimiz Müslüman`ız, Müslümanlar kardeştir, kimse bir birini öldürmesin, artık işimize gücümüze bakalım.” (M. Hüseyin Temel / Yunus Sırat – İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir