• DOLAR 32.521
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2441.388
  • ...
Diyarbakır Ulu Camii son haliyle görenleri büyülüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam âleminin beşinci Harem-i Şerifi olarak nitelendirilen Diyarbakır tarihi Ulu Camisinde başlatılan ışıklandırma çalışmaları bitti. Göz kamaştıran görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Bölgedeki gerginliğe rağmen ziyaretçi akınına uğrayan tarihi Ulu Cami aynı zamanda Diyarbakırlıların gözbebeği konumunda yer alıyor.

Akşam Namazını Ulu Camide kılan cami cemaati, camiden çıkınca, ışıklandırmanın camiye kattığı güzelliği görünce memnuniyetini dile getirerek ışıklandırma sisteminin kendilerini büyülediğini ifade etti.

Camiye yapılan ışıklandırmayı hem güzel hem de faydalı bulan cami cemaati,  böyle tarihi ve güzel değerlere her yerde sahip çıkmak gerektiğini söyledi.

Restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2010`dan beri devam eden Ulu Caminin, geçtiğimiz günlerde, “Şafiler Bölümü” tamamlanmıştı. Bayanlara ayrılacağı düşünülen Diyarbakır Ulu Caminin batı girişinin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

Ulu Cami zemininde yapılan ışıklandırma sistemi, akşam ezanından sonra sistemli olarak yanmaya başlayıp yarım saat içinde bütün ışıkları yanarak ortaya göz kamaştıran bir tablo bırakıyor.

Ulu Caminin batı girişinin yanısıra, Gazi Köşkü, Hazreti Ömer ve İbrahim Bey Camisi ile Hani ilçesindeki Seyit Bedrettin türbesinin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

Ulu Caminin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon TL bedeli ödenerek 13 yapı kamulaştırılırken, 10 yapı da yıktırılarak caminin çevresi genişletildi.

Ulu Caminin, Hanefiler Bölümü, Doğu Maksuresi, Batı Maksuresi, Şafiler Bölümü, Mesudiye Medresesi, Şadırvanlar ve Islak hacimlerden oluşuyor. Ayrıca camide ünlü bilgin El Cezeri`nin yaptığı güneş saati de bulunuyor. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat - İLKHA)




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir