• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
`Aylan bebek bir kıvılcım olabilir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Uğur Yıldırım, Bodrum'da kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu 12 kişinin öldüğü olayda kıyıya vuran cesediyle dünya gündemine oturan Aylan Kurdi'nin, canlarını kurtarmak amacıyla ülkelerini terk etmek durumunda kalan insanları hatırlamak için bir kıvılcım olacağına inandıklarını söyledi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli mültecilerin amacının daha iyi şartlarda yaşamak olmadığını, hayatlarını kurtarmak için kaçtıklarını söyledi.

Suriyelilerin, ülkelerindeki savaş ve zor koşullar nedeniyle yaşamlarını sürdürmek amacında olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Bu insanlar sadece Türkiye üzerinden değil, Libya üzerinden de Akdeniz'in Avrupa tarafına geçmek istiyorlar. Dünyada bu şekilde ülkelerini terk etmek isteyen insanların sayısı 60 milyonun üzerinde. Mülteci sayısı, 2. Dünya Savaşı'ndan bugüne kadar oluşan en büyük yoğunluğa sahip durumda şu anda" diye konuştu.

Uğur Yıldırım, dünyada savaşları organize edenlerle, bu savaşları engelleyebilecek kuvvette kuruluşlara sahip olan küresel manada güçlü devletler olduğunu kaydetti.

"Libya'da 1 milyondan fazla insan Avrupa'ya geçmek için bekliyor"

Libya'da 1 milyondan fazla insanın Avrupa'ya geçmek için beklediğini dile getiren Yıldırım, bu insanların Sahra çölünde, açlık içinde olduklarını bildirdi.

Avrupa'nın mültecileri kendi kaderine terk ettiğinin altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Çok trajik bir şekilde kıyıya vuran çocukla beraber insanlığımızdan utandık. Bu tablolar o kadar fazla ki biz Akdeniz'de 4 binden fazla insanın öldüğünü, bundan daha fazlasının da kaybolduğunu biliyoruz. Çünkü bu insanların kaydı tutulmuyor. Avrupa, bu mülteci manzarasını dahi görmek istemiyor. Burada Avrupa'nın ikiyüzlülüğünü ortaya koymak gerekiyor. Evrensel insan haklarından, insani değerlerden bahsettiğimiz, modern hayatın her türlü lüksünü yaşadığımız şu dünyada, bu insanlara verebileceğimiz bir metrekare yerimiz, verecek bir lokmamız mı yok? Bu noktada Avrupa'yı eleştirdiğimiz kadar İslam aleminin de daha etkin olması gerektiğini söylememiz gerekiyor."

Mültecilerin geçişlerini denetlemenin zor olduğunu ifade eden Yıldırım, insanların hayatlarını riske atarak yolculuk yaptığını, bu insanlara duvar örmek yerine sorunlarının çözümü için neler yapılması gerektiğinin tartışılmasının daha doğru olacağını belirtti.

"Suriyeliler, kendi devletinden kaçıyor"

Yıldırım, Suriyelilerin kendi devletinin üzerlerine attığı bombalardan kaçtığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu insanlar, kafalarına bombalar yağarken ülkelerini terk etmek durumunda kalıyorlar. Bu nedenle insanlar, yanlarında çocuklarıyla, taşıyabildiği eşyalarıyla canlarını kurtarmak için yola çıkıyorlar. Bu insanları hatırlamak ve hayatlarını kurtarmak için o bebeğin bir kıvılcım olacağına inanıyoruz. Bu sorunun çözümü, devletlerden geçmiyor, devletler kendi politikaları çerçevesinde bu konuya reel politik çerçevesinde yaklaşıyorlar. İnsani bakış açısını sağlayacak olan halklardır. Hepimiz bunlardan sorumlu olduğumuz gibi, insanlar kendi devletlerine bu konuda bir baskı oluşturabilirlerse çok daha sağlıklı adımlar atılacağına inanıyoruz."

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir