• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...
`Maneviyatsızlık uyuşturucu kullanımına götüren faktörlerdendir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`de sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelerin kullanımının artarak devam etmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır İl Koordinatörü Yahya Öğer, uyuşturucu madde kullanımının ilkokul seviyesine indiğine dikkat çekti.

Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır İl Koordinatörü Yahya Öğer yaptığı değerlendirmede, madde bağımlılığına götüren faktörlerin başında maneviyatsızlık ile özentinin geldiğine vurgu yaptı.

Sigara, uyuşturucu ve alkol kullanımına karşı faaliyetlerinin 95 yıldır devam ettiğini ifade eden Öğer, “Uyuşturucu kullanımını tetikleyen faktörlerin başında maneviyatsızlık ve özenti vardır. Biz toplum olarak hakikaten manevi boşluk içerisinden yaşıyoruz, insanları inancından arındırmaya çalışıyoruz. Oluşan manevi boşluk ise uyuşturucu bağımlılığını tetikleyen faktörlerden oluyor. Uyuşturucu kullanımını tetikleyen bir başka faktör ise sosyo-ekonomik sebepler. Malum 30 yıldır ülkemizde devam eden kirli bir savaş vardır. Bu savaş beraberinde köylerin yıkımına ve insanların kendi memleketlerini terk etmelerine sebep oldu. Bu sebepten dolayı çok ciddi manada bir madde bağımlılığı ya da alkol kullanımı maalesef hızlandı. Şiddetin var olduğu ortamda bu tür bağımlılıklar hızla gelişen sorundur.” dedi.

“Uyuşturucu kullanımını tetikleyen faktörlerin en önemlisi manevi boşluktur”

Bölgede çok sayıda metruk alanların bulunmasının da uyuşturucu kullanımına götüren faktörlerden olduğuna dikkat çeken Öğer, “Okullarımızın etrafının düzenli olmayışı ve metruk alanların fazla olması da uyuşturucu kullanımını tetikleyen faktörlerdendir. Çünkü çocuklar uyuşturucu kullanabileceği ortamları rahatlıkla buldukları için bu ortamlara maalesef gidiyor. Sportif faaliyetlerin ya da gençlerin zamanlarını geçirebileceği alanlarımızın olmayışı da uyuşturucu kullanımını tetikleyen faktörlerdendir. Yapılan araştırmalarda uyuşturucu kullanımını tetikleyen faktörlerin en önemlisi manevi boşluğun olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu üreticisi ve satıcılarına caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğinin altını çizen Öğer, okullarda uyuşturucu kullanımının zararlarına yönelik eğitim verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Diyarbakır`da 18 yaşından büyüklere yönelik bir tedavi merkezi yapılmalıdır”

Uyuşturucuyla mücadelede kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Öğer, “Uyuşturucu kullanan bağımlıların tedavi ve rehabilite edilmesiyle ilgili boşluklar doldurulmalıdır. Uyuşturucu ile mücadele eden kurumların tek sesten bu soruna müdahale etmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Diyarbakır`da 18 yaşından büyüklere yönelik bir tedavi merkezi yapmalıdır.” dedi.

“Uyuşturucu kullanımına götüren ilk ayak sigaradır”

Sigara kullanımının uyuşturucu bağımlılığına götüren ilk aşama olduğu tespitinde bulunan Öğer, şunları ifade etti: “Yapılan araştırmalara göre uyuşturucu kullananların yüzde 95`i daha önce sigara kullanmıştır. Sigara uyuşturucu kullanımını tetikleyen bir faktördür. Toplumda ‘Sigara derdime derman olur, beni sakinleştirir` gibi bir anlayış vardır. Bu anlayış yanlıştır. Çünkü sigaradan umduğunu bulamayan kişiler bir üst basamağa yani uyuşturucuya yönelir. Bu da kişiyi yavaş yavaş bağımlılığa ve ardından ölüme götürür. Uyuşturucu kullanımına götüren ilk ayak sigaradır.”

Ebeveynlere de uyarılarda bulunan Öğer, anne ve babaların çocuklarına kötü örnek olacak davranışlardan uzak durmaları gerektiğini sözlerine ekledi.  (M. Hüseyin Temel / Yunus Sırat – İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir