Eğitemediğimiz çocuklarımızı medya kanalıyla başkaları eğitiyor
Aileler tarafından eğitilemeyen çocukların farklı yapılar tarafından medya kanalıyla eğitildiğine dikkat çeken eğitimciler, başkaları tarafından eğitilen çocukların daha sonra aileleri başta olmak üzere toplumun başına bela olduğunu söyledi.
Çocuk yetiştirmede özellikle inancına, örf ve adetlerine saygılı bir neslin yetiştirilmesi için aileler başta olmak üzere toplumun bütün katmanlarına iş düştüğünü vurgulayan İslami Değerler Akademisi Genel Koordinatörü Eğitimci-Akademisyen Rahşan Kaya, aileler tarafından eğitilmeyen çocukların medya kanalıyla eğitildiğini belirtti.
Türkiye`de her geçen gün artan ahlaki yozlaşmanın en büyük nedenleri arasında karma eğitim başta olmak üzere İmam-Hatip okullarına gereken desteğin verilmemesi ile çarpık eğitim sistemi olduğunu belirten Eğitimci Rahşan Kaya, zorunlu eğitimin yerini gönüllü eğitimin alması gerektiğini ifade etti.
İslami Değerler Akademisi Genel Koordinatörü Rahşan Kaya, İlke Haber Ajansına (İLKHA) günümüz gençliği ve Türkiye`deki eğitim sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“Bütün toplumun bu konuda duyarlı olması gerekiyor”
Ailelerin sahip çıkmadığı çocukların başkaları tarafından sahiplenildiğini özellikle medya kanalıyla eğitildiğine dikkat çeken Kaya, “Ailenin, öğrencinin, öğretmenin yapacağı bir şey yoktur demek doğru değildir. Toplumda herkesin yapabileceği bir şeyler vardır. Toplumun koordineli bir şekilde çalışması lazımdır. Bütün toplumun bu konuda duyarlı olması gerekiyor.” dedi.
“Bizim eğitemediğimiz çocukları medya kanalıyla başkaları eğitiyor”
Günümüz gençliğinin içinde olduğu durumun iç açıcı olmadığını tam tersine içler acısı olduğunu söyleyen Kaya, “Geleneksel yapımızda, bizim sokaklarımızda otokontrol merkezimiz vardı. Ama şu an böyle bir yapımız yoktur. İnsanlar akrabalarını gözetme yükümlülüklerini bile kendilerinde görmüyorlar. Aile diyor çocuğumu okula gönderiyorum öğretmen eğitsin. Öğretmen aileleri eğitsin diyor. Bizim eğitemediğimiz çocukları medya kanalıyla başkaları eğitiyor. Sonra bu çocuklar başımıza bela oluyor. Toplumun başına bela oluyor ve ahlaki yozlaşmaya sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.
Gençlere ve çocuklara toplumun tüm katmanlarının sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Kaya, “Herkes banane demeden, fedakârlığı en üst seviyeye çıkararak geçlerimiz için bir şeyler yapması gerekiyor. Sen birilerinin çocuğunu eğiteceksin ki birileri de senin çocuğunu eğitsin. Bu da benim çocuğum demesi, bu da benim geleceğim demesi lazım insanların. Ancak bu anlayış ile hareket edersek çocuklarımızı ve gençlerimizi kurtarırız.” diye konuştu.
“Zorunlu eğitim kaldırılmalı gönüllü eğitim getirilmelidir”
Eğitim ile ilgili yetkililer ve ailelere seslenen Kaya, İmam-Hatip okullarının sayısının artırılması gerektiğini ve ailelerin de çocuklarını İmam-Hatip okullarına yönlendirmesi çağrısında bulundu.
Türkiye`de ilk olarak zorunlu eğitimin kaldırılması ve yerini gönüllü eğitimin alması gerektiğini belirten Kaya, “İlk önce zorunlu eğitim kaldırılmalı gönüllü eğitim getirilmelidir.
Nitelikli, kaliteli ve gerçekten okumak isteyen öğrenciler İmam Hatibe yönlendirilmelidir. Bu ümmetin en zeki çocukları İslami ilimlere yönlendirilmediği zaman bu tür sıkıntılar yaşıyoruz. Biz en zeki, kaliteli ve nitelikli öğrencileri farklı alanlara yönlendirdik. İmam hatiplere ise orta seviyedeki öğrencilerimizi yönlendirdik. İslami ilimler bu kadar basit değildir. Diğer ilimler çok rahat ortalama bir kapasitesi olan bir öğrencinin anlayacağı şeyler ama İslami ilimler bu şekilde değildir. İmam Hatip okullarının kalitesinin artması için belli bir puan sistemi getirilip en zeki öğrencilerin alındığı bir sistem olması gerekiyor. Daha sonra kız erkek ayırımına gidilerek nitelikli öğrenci yetiştirilmeye gidilmelidir. Biz kız erkek ayırımı yaparak çok ciddi başarılar elde ettik.” ifadelerini kullandı.
Günümüz gençliğinin içine düştüğü bu gidişe artık dur demenin zamanının geldiğini belirten Kaya; ailenin, toplumun her kesiminin, cemaat ve cemiyet demeden herkesin bir şeyler yapması gerektiğini ifade etti. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)