• DOLAR 32.472
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.156
  • ...
Tarihi dokusuyla Kırkat köyü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman`ın Gercüş ilçesine bağlı Kırkat köyü, tarihi tam bilinmezse de asırlar öncesine dayanan tarihi mağara ve tarihi köy evleriyle hayran bırakıyor.

Gercüş (Kercose) ilçesine bağlı ve iki mezrası olan bin nüfuslu Kırkat (Kırkate) köyü, tarihi mağara evleri ve köydeki tarihi dokulu evleriyle dikkat çekiyor. Kırkat köyüne bağlı Konak (Kasrıke) ile Öteyaka (Kiryase) mezraları da Kırkat gibi tarihi yapıya sahip.

Kırkat köyü ve mezralarının asırlar öncesine dayandığını belirten köy sakinlerinden Şükrü Turgut, “Asırlar önce köy kurulmadan insanlar Kırkat`ta mağaralarda yaşıyorlardı. Köyde bulunan yüzlerce mağara içindeki işçilik ise muazzamdır. Zamanında o kayalıklar ve dağlara oyulup yapılan muazzam mağalar, türlü türlü evler hayranlık vericidir. Şu anki son teknolojiden daha öte mağaralardan muhteşem eserler bırakılmış. Kırkat köyü kurulduktan sonra bu yapılan mağaraları, kimi köylü depo, kimisi de hayvanlar için kullanıp değerlendiriyorlar.” şeklinde belirtti.

Kırkat köyünde inşa edilen evlerin tarihi olduğunu söyleyen Turgut, “Kırkat köyünün kuruluşu da çok eskidir. Midyat taşı olarak bilinen beyaz taşlarla inşa edilen bazı tarihi evlerin üzerlerinde yapılış tarihleri Arapça olarak yazılıyor. O tarihlere bakılırsa köydeki evlerin inşa edilmesi binlerce yılı buluyor. Köyümüz tarihi dokularıyla görenleri hayran bırakıyor. Köylülerimizin asırlardır geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır halen öyle devam ediyor.” dedi.  

Kırkat köyünün yaşlılarından Abdullah Turgut, köy hayatından bir gününü anlatarak hayatlarından memnun olduklarını belirtti. Turgut, “Şimdi badem, kavun ve üzüm zamanıdır. Bu hafta bademleri toplamaya gidiyoruz. Çok yoruluyoruz ama keyfimize diyecek yok. Köy hayatında her şey doğaldır. Günde yaklaşık 30 kilo badem topluyoruz. Toplayıp toplayıp bitiremiyoruz.” ifadelerini kullandı.  (M. Sait Çelik – İLKHA)


































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir