• DOLAR 32.452
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2436.25
  • ...
Irak Cumhurbaşkanı İbadi`den Yeni Kararlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Başbakanı Haydar İbadi, ülkedeki cumhurbaşkanı yardımcılığı ve başbakan yardımcılığı pozisyonlarını lağvetme kararı aldı. Kabine oy birliği ile kararı onarken, İbadi`nin teklifinin hayata geçmesi için parlamentonun da onayı gerekiyor. Bu karar yürürlüğe girerse, koltuğunu kaybedecekler arasında eski başbakan ve şimdiki cumhurbaşkanı yardımcısı Nuri Maliki de yer alıyor. Maliki, İbadi'nin kararı açıklamasından sonra teklife tam destek verdiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de İbadi'nin açıkladığı reform kararlarına destek verdi. “Bu reform adımları, anayasa ve diğer alanlarda da gerçekleştirilmeli” dedi.

Barzani'nin yanısıra Sünni lider Usame Nuceyfi, Meclis Başkanı Selim Cuburi ve Şii din adamı Mukteda Sadr kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Cuma günü pek çok kentte artan yolsuzluğu ve elektrik kesintilerini protesto için binlerce Iraklı sokağa başkent Bağdat, Necef, Kerbela, Hille, Nasıriye ve Divaniye`de sokağa çıkmıştı. Ülkedeki Şiilerin dini lideri Ayetullah Ali Sistani de Başbakan İbadi`ye yolsuzluklara karşı daha sert bir tutum alması ve reformları yavaşlatanların isimlerini açıklaması için çağrı yapmıştı.

İbadi, Cuma akşamı yolsuzlukla mücadele kapsamında yapılabilecek idari ve ekonomik reformları konuşmak üzere uzmanları ve danışmanlarıyla bir araya gelmişti.
Başbakan İbadi`nin Facebook sayfasından yapılan açıklamada İbadi`nin yolsuzluğu soruşturacağı, tüm üst düzey yöneticileri mezhepsel yerine profesyonel niteliklerine göre yeniden atayacağı ve üst düzey yöneticilerin güvenliğini sağlayan koruma personelinin sayısını azaltacağı ifade edildi.

Kaynak: Al Jazeera, AFP ve AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir