• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
'Çocuklarda da katarakt olur'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kataraktın en sık yaşa bağlı olarak ortaya çıktığını söyleyen Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Taşındı, “Katarakt her yaşta oluşabilir. Anne karnında geçirilen virütik enfeksiyonlar, bazı metabolik hastalıklar yeni doğanda çocukta bile katarakta neden olabilir. Özellikle diyabet gibi metabolik hastalıklar, kortizonlu ilaçların uzun süreli kullanımı, ani darbeler, doğuştan gelişen birtakım nedenler bu sebeplerden bazılarıdır.” dedi.

Katarakt her yaşta görülebileceğini belirten Doç. Dr. Emrullah Taşındı, “Katarakt en sık yaşa bağlı ortaya çıkar. Ama bilinen aksine yalnızca ileri yaşta değil, her yaşta görülebilir. Görmeyi sağlayan, lensin opaklaşmasının durumuna göre hastalar önceleri uzak ya da yakın görme bozukluğundan şikâyet eder. Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakını görme, hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır. Katarakt, görmede azalmaya bağlı olarak ışığa hassasiyet, renklerde soluklaşma ve sararma, gece görüşünde bozulma, çift görme ve buna bağlı olarak gelişen okuma zorluğu gibi belirtiler verir.  Bu durum kişinin günlük ve sosyal yaşantısını çok ciddi şekilde etkiler.” ifadelerinde bulundu.

Femto katarakt yöntemiyle katarakta son

“Hastalık, gözlük kullanımı ya da ilaçla tedavi edilemez.” diyen Taşındı, tedavi yöntemleriyle ilgili şunları aktardı: “Oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Günümüzde en gelişmiş yöntem olarak uygulanan femto saniye destekli katarakt ameliyatıdır. ‘Femto saniye lazer yardımlı katarakt cerrahisi’ yöntemiyle hasta damla ile anestezi altında, iki aşamalı ve ağrısız yapılan ameliyatın ardından kısa sürede günlük yaşantısına döner. Femto saniye lazer sayesinde ameliyatın elle yapılan birçok safhası bilgisayar kontrolünde yapıldığından ameliyat daha güvenli ve hassas sonuçlar verir. Böylece ameliyat esnasında ortaya çıkabilecek istenmeyen etkiler en aza iner. Femto Saniye Lazer teknolojisi ile katarakt sorunu hem hekim hem de hasta açısından en konforlu şekilde lazer ve ultrasonik dalgalarla iki aşamalı uygulama ile tedavi edilir.”  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir