• DOLAR 35.471
  • EURO 36.404
  • ALTIN 3065.32
  • ...
Koalisyonda `Keşif` süreci başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP ve AKP arasında ‘istikşafi` görüşmeler başladı. AK Parti`den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve CHP`den parti sözcüsü Haluk Koç`un ilk görüşmelerinde konu başlıkları konuşulmadı, yöntem üzerinde mutabakat sağlandı.

Buna göre, yaklaşık iki hafta sürmesi beklenen heyetler arası ‘keşif` görüşmelerinin ardından liderler, koalisyon için müzakere sürecinin başlayıp başlayamayacağına karar verecek.

Öncelikle konu başlıkları görüşülecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun 13 Mart`ta koalisyon hükümeti için çıktığı ilk tur kapsamında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü. Diğer siyasi partilerin liderleriyle de görüşmesinin ardından Davutoğlu ‘CHP ile daha ileri aşamada olduğunu` söylemiş, iki parti koalisyon müzakerelerine geçiş aşamasında iki ismi görevlendirmişti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı`nda yaklaşık bir saat 40 dakika süren görüşmenin ardından önce Çelik, ardından Koç basına görüşmeyle ilgili bilgi verdi. Buna göre, öncelikle iki parti de heyetlerinde bulunacak kişi sayısı ve isimlere karar verecek. Sayının ve isimlerin genel başkanlar tarafından onaylanmasının ardından hafta sonuna doğru AKP ve CHP heyetleri, konu başlıklarını görüşmek üzere ilk kez bir araya gelecek.

Heyetler arası görüşmelerde önce siyasi, ardından ekonomi konuları masaya yatırılacak. Her parti alt başlıklar halinde masaya getireceği konulardaki tutumlarını ve ilkelerini açıklayacak, üzerinde uzlaşılan konular heyetler arası görüşmelerde tamamlanacak. Uzlaşılamayan ve tıkanıklığa yol açan konular ise genel başkanlara iletilecek. İki ismin de açıklamalarına göre, bu sürecin yaklaşık on ya da on beş gün sürmesi bekleniyor.

Ömer Çelik süreci üç başlık altında şöyle topladı:
“Bugün görüştüğümüz konu, genel başkanların görüşmesi gibi bir aşamaya gelinirse o aşamaya kadar yapılması gerekenler var. Bunlar yöntemle ilgili şeyler, birincisi bizim kendi aramızda heyetler olarak hangi ilkeler çerçevesinde görüşeceğimize dair ilkelerin belirlenmesi. İkinci olarak görüşeceğimiz konu başlıklarının belirlenmesi. Üçüncü olarak da hangi mekânda bir araya geleceğimizle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.”
Çelik, görüşmenin hemen ardından Davutoğlu`na bilgi verdiğini belirtti. AK Parti`nin bugün yapacağı MYK toplantısında tüm bu başlıklar görüşülecek. Haluk Koç da görüşmenin ardından sürmekte olan CHP MYK toplantısına katılarak görüşmeyle ilgili bilgi verdi.

‘İyi niyetle yürütüyoruz ama koalisyonla sonuçlanacak anlamı çıkmasın`
CHP Sözcüsü Haluk Koç da yaptığı açıklamada geniş profilli, geniş tabanlı ve uzun süreli bir hükümet yapısı için çalıştıklarını söyledi. ‘Türkiye`nin önündeki sorunları aşma kararlılığı yakalanabilir mi` diye değerlendireceklerini söyledi:

“İyi niyetle bu süreci yürütüyoruz. Ama bu bir koalisyonla sonuçlanacak anlamı çıkartmasın. Olması gerekenleri, beraber yol yürünebilecek ise bu çerçevenin oluşturulması için önümüzdeki günlerde bu heyet alt görüşmelere başlayacak.”

Koç, seçim gecesinden itibaren CHP`den birçok ismin dile getirdiği ‘CHP, çözümsüzlüğün adresi olmayacak` duruşunu sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

‘Önce fotoğraf ortaya konacak, ona göre müzakerelere karar verilecek`
Heyetler arası ‘keşif amacıyla yapılan istikşafi görüşmelerin` ardından AK Parti ve CHP, koalisyon için müzakere sürecinin başlayıp başlayamayacağına karar verecek. Müzakereler başlarsa, genel başkanların ne sıklıkla bir araya geleceği, heyetlerin de bu görüşmelerde olup olmayacağı karara bağlanacak.

Ömer Çelik, heyetlerin görüşmelerinin sonunda genel başkanlara bilgi verileceğini söyledi:

“Sürecin bitimine doğru Sayın Genel Başkanlara ayrı ayrı ya da beraber, kendilerinin takdirine bağlı, bir sunum yapılır. Bu sunum çerçevesinde mutabık olunan noktalar, mutabık olunmayan noktalar ve çatışılan noktalar net bir biçimde fotoğraf ortaya konur, bu fotoğrafın ortaya konmasından sonra eğer bir koalisyon kurmak için zemin olduğuna karar verilirse bu sefer istikşafi görüşmelerden müzakerelere geçilmiş olur. Ama koalisyon kurulmasına imkân olmadığına karar verilirse süreç orada kesilmiş olur.”

Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Ömer Çelik, müzakere sürecine geçilmeden önce de Davutoğlu`nun Kılıçdaroğlu ile görüşebileceğini, hatta gerekli görmesi halinde MHP Lideri Bahçeli ve HDP eşbaşkanı Demirtaş ile de görüşmek için kapıyı açık bıraktığını hatırlattı.

‘Erken seçim ihtimali de yarı yarıya`

Ömer Çelik, gazetecilerin ‘Bugün daha umutlu musunuz?` sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu tip işlerde her zaman şudur; bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmek de erken seçim ihtimali de her zaman yarı yarıyadır. Bunu süreç içerisinde göreceğiz. Şu ana kadar karşılıklı siyasi nezaket ve saygı çerçevesinde bu görüşmeleri yürütüyoruz. Bu şekilde de yürüteceğiz. Hükümet ortaklığında her zaman için son nokta yazılıncaya kadar, her şeyde anlaşılıncaya kadar hiçbir şeyde anlaşılmamış demektir. Kurulduğu güne kadar da her şey masadadır.”

‘CHP`nin tutumunu Ömer Çelik`e ilettim`
Görüşmenin ardından açıklama yapan Ömer Çelik de, Haluk Koç da, görüşmenin olumlu bir havada siyasi nezaket içerisinde gerçekleştiğini söyledi. Suruç`ta yaşanan patlama da görüşmede gündeme geldi. Ömer Çelik konuşmayı “Karşılıklı sohbet havasında, zaten eski bir tanışıklığımız var, eski günleri anarak, bir takım Türkiye`nin dünyanın genel siyasi meselelerini de çok verimli bir şekilde konuştuk.” diyerek açıklarken Haluk Koç ise, AK Parti`nin dış politikasını eleştirdi ve bunları Çelik`e de ilettiğini söyledi:

“Gerçekçi olmak lazım. Yaşanan acı ortada, temelinde dış politikadaki yanlış tercihler yatıyor. Dün yaşanan olaylarla ilgili CHP`nin tutumunu ifade ettim Ömer Çelik`e. Biz o çerçevedeyiz, CHP`nin dış politika konusunda yapılan yanlışlarla ilgili tezleri ortadadır.”

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir