• DOLAR 32.268
  • EURO 34.72
  • ALTIN 2400.847
  • ...
`Bazı haber sitelerine yönelik kapatma kararı kabul edilemez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı`nın vermiş olduğu kapatma kararına tepki gösteren Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer, “Ne gariptir ki, TİB söz konusu siteleri “IŞİD ile irtibat” gerekçesiyle erişime kapatıyor ama, Türkiye de içeride ve dışarıda belli güç odakları tarafından IŞİD ile irtibatlı gösterilmeye çalışılan bir ülke konumunda!” dedi.

“Sitelerin erişiminin engellenmesi bazı memurların işgüzarlığıyla açıklanmayacak boyutta”

Türkiye`de iletişim ve haberleşme özgürlüğü noktasında zaman zaman bazı problemlerin yaşandığı bir vakıa halini aldığını söyleyen  Üzer, “Hukuki ve yasal dayanağı olmayan engellemeler özgürlüklerle ilgili tartışmalara yol açmakta. Bu durumun son örneği İncanews, Ümmeti İslam ve Türkistan İslam Bülteni gibi sitelere erişimin engellenmesi kararıyla karşımıza çıkıyor. Söz konusu sitelerin erişiminin engellenmesi sadece bazı memurların işgüzarlığıyla açıklanmayacak bir boyut içermekte. Ortadoğu`nun genelinde ve özellikle de Suriye ve Mısır`da Türkiye`nin adaletten yana politikalarından rahatsız olanlar, bu durumu engellemek için kampanyalar yürütmekteler. Yerel ve küresel odaklar ısrarla Türkiye`nin tıpkı geçmişteki gibi işbirlikçi, despotik, Müslüman halklara düşman bir konuma dönüşmesi için uğraş vermekteler. Bu propaganda kampanyası esnasında birtakım sihirli sözcüklere de başvuruyorlar. Bu minvalde “IŞİD ile irtibat” cümlesi bugün adeta her kapıyı açan maymuncuk pozisyonunda. Ne gariptir ki, TİB söz konusu siteleri “IŞİD ile irtibat” gerekçesiyle erişime kapatıyor ama Türkiye de içeride ve dışarıda belli güç odakları tarafından IŞİD ile irtibatlı gösterilmeye çalışılan bir ülke konumunda!” şeklinde konuştu.

 “TİB`in siteleri kapatma gerekçesi akla ziyan”

Doğu Türkistan Müslümanlarının yaşadığı sorunları gündemleştiren Türkistan İslam Bülteni`nin engellenmesinin, durumu daha vahim hale getirdiğine dikkat çeken Üzer, “Faşist siyaset ve uygulamaların tipik bir örneği olan Çin rejimin sansürlediği, engellediği, gizlediği gelişmeleri aktarmaya çalışan mütevazi bir siteyi dahi kapatmak hangi aklın ürünüdür anlamak güç! Teröristleşmiş güçler kontrolündeki bugünkü medya düzeninde kamuoyunun gerçeklere ulaşmasında alternatif yayıncılığın önemi her geçen gün artmaktadır. TİB`in son uygulaması ise ne yazık ki bu duruma gölge düşürmüştür. İncanews sitesinin yöneticilerinin de belirttiği gibi, sahibine önceden hiçbir uyarıda bulunmadan, sitenin “idari tedbir” yoluyla kapatılması olayda yaşanan hukuksuzlukların sadece başlangıcıdır. Site yetkilileri tarafından yapılan açıklamada belirtildiği üzere, kapatma kararına gerekçe gösterilen maddede yer alan (müstehcenlik, kumar ve intihara teşvik gibi) nedenlerle bu sitelerin kapatılması akla “Acaba TİB siteleri mi karıştırdı?” sorusunu getiriyor. Kim bilir belki de TİB yetkilileri okumadan karar veriyorlardır?” diye konuştu.

 “TİB hukuksuz kararları derhal durdurmalıdır”

Son olarak TİB`in aldığı bu kapatma kararlarından bir an önce vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Üzer, “Ciddi hukuksuzlukların açık bir şekilde görüldüğü bu olayda, TİB bağlı olduğu yasaları çiğnemiştir. Yasada yapılan son değişiklik ile “mahkemelere internet sitesinin tamamının değil ilgili URL bağlantısının engellenmesi” temel ilke olarak benimsenmesi, bu durumda uygulanmamıştır. TİB, 12 Temmuz`da aldığı bu hukuksuz karardan biran önce vazgeçip alternatif yayıncılığa darbe anlamına gelen hatasını telafi etmelidir” ifadelerini kullandı. (M.Erkan Yavuz/İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir