• DOLAR 32.381
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2405.724
  • ...
Uzmanlardan bayramda beslenme uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık bir aylık orucun ardından gelen bayramda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlardan önemli tavsiyeler geldi. Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Selahattin Aydın, Ramazan ayının ardından gelen bayram ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Kontrol altında yenilen ve içilen besinlerin insana şifa, kontrolün dışında tüketilen besinlerin ise insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Aydın, Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler, bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşılabildiğini söyledi.

Aydın, Bayramlarda geleneksel olarak ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi yiyecekler konusunda aşırıya kaçılmaması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmenin sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabileceğini belirten Aydın, “Vatandaşlarımızın bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Bayram ve bayram sonrasında uygulanacak bazı sağlıklı beslenme önerileri:

-Ramazan ayı boyunca daha az yemeye alışmış ve küçülen mide hacminin korunmasına yönelik tedbirler alınmalı ve Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırılmamalı ve öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir. Her lokma ayrı ayrı bol bol çiğnenerek tüketilmeli ve hızlı yenilmemeli.

-Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı; kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

-Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.

 -Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir.

-Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkanlar dâhilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler.

-Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler.

-Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.

-Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir.

-Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalı. Özellikle fiziksel aktivitenin arttırılması adına haftada 5 gün en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.

-Yemeklerde yağ olarak sindiriminde safra asitlerine gerek duyulmayan zeytinyağı kullanılmalıdır.    (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir