• DOLAR 32.515
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2409.092
  • ...
Çöplüğe dönüşen kanal için mahalleliden Belediyeye tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cevdet Paşa Mahallesi sakinleri,  kötü kokan ve sıtma hastalığına neden olan sivrisinekleri barındıran Kirman Deresi sorununun çözülmesini istiyor.

Özellikle Sıtma Hastalığına neden olan parazitleri barındıran derenin temizlenmesini isteyen halk, çocuklarının sağlıklarından endişe ettiklerini beirttiler.

Cevdet Paşa Mahallesi'nde bulunan atık su kanalı adeta çöplüğe dönüştü. Daha önce sulama amaçlı kullanılırken, son dönemde ise kendi kaderine terk edildiği için atık suların tahliyesi amacıyla kullanılan kanalın, çevreye kötü kokular yayması nedeniyle,  mahalleli yaşadıkları bu duruma tepki gösterdi.

Yaydığı kötü koku kadar görsel kirliliğe de neden olan kanal, ayrıca salgın hastalık riskini de barındırıyor. Özellikle yaz aylarında sivrisineklerin meskeni haline gelen kanal, çevrede bulunan mahalle sakinlerine rahatsızlık verirken, yaşanan sıkıntılar karşısında Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ) ile HDP`li Van Belediyesinin bu konuya karşı duyarsızlığı tepkilere neden oldu.

Kanalın yeteri kadar dezenfekte edilmediği ve gerekli olan hassasiyetin gösterilmediğini belirten mahalleli, yetkilileri görevlerini yapmaya davet etti.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşan mahalle sakinleri, özellikle akşam saatlerinde sivrisineklerin çoğalmasından ve kurbağa seslerinden uyuyamadıklarını belirterek, çocuklarının sıtma hastalığına yakalanmasından korktuklarını ifade ettiler.

“Çocuklarımız kanaldan dolayı sürekli hasta oluyor “
Kanaldan dolayı çocuklarının sürekli hasta olduğunu söyleyen Orhan Oktar adlı mahalle sakini,  “Mahalle halkı olarak, kötü kokudan, sivrisineklerden ve akşam saatlerinde kurbağa sesinden çok rahatsız oluyoruz. Öğleden sonra özellikle sivrisineklerden dolayı buradan geçemiyoruz. Çocuğumu yüksek ateşten dolayı dün akşam hastaneye götürdüm. Çocuklarımız sürekli bu kanaldan dolayı hasta oluyor. Bu durumdan artık çok endişeleniyoruz.” şeklinde konuştu.

“Van Belediyesi verdiği sözleri tutsun”
Belediye yetkililerinin kanalın sorunlarını çözeceklerine dair söz verdiklerini, fakat şuana kadar herhangi bir somut adım atmadıklarını söyleyen Kemal Çüra ise HDP`li Van Belediyesi verdiği sözlerin arkasında durmaya davet ederek, şunları söyledi;

“Belediye yetkilileri kanalın üstünü kapatacaklarına dair söz verdi. Burayla ne belediye, ne de VASKİ ilgileniyor. Belediye bizi kendi başımıza bırakmış, kendi başınıza ne yapıyorsanız yapın diyor. Biz kendimizce ne yapabiliriz ki?  Sorunların giderilmesi için kaç defa başvurmuşsak, herhangi bir sonuç elde edemedik. Muhtara gidiyoruz bizi belediyeye yönlendiriyor, belediyeye gidiyoruz bizi DSİ`ye gönderiyor ve DSİ`de bizi tekrar belediyeye gönderiyor. Biz de artık şaşırdık nereye gideceğimizi bilemiyoruz.”

“Kötü kokudan bıktık”
Kötü kokudan dolayı isyan eden Çüra, “Yetkililerden öncelikle kanalı temizlemesini istiyoruz. Ardından otların tekrar çıkmaması için tabanına çimento ve ya taş döşenmesini ve kanalın üst kısmının ise kapanmasını istiyoruz. Gerçekten bu kokudan dolayı insanlar burada duramıyor. Kanalın tabanı taşla döşenirse bu otlar da olmaz. Ot olmayınca sivrisinekler de olmayacaktır. Fakat görülüyor ki bizim mahallemize sahip çıkan yok. Haftalarca bu kokudan dolayı belediyeye şikâyet taleplerimiz oldu. Bu kötü kokudan bıktık. Artık bizimle ilgilenen biri çıksın.” diyerek, yaşadıkları sıkıntılardan dolayı Belediyeye tepki gösterdi.  
“Çocuklarımız için çok endişeleniyoruz”
Sivrisineklerden dolayı çocuklarının sürekli hasta olduğunu, yetkililerin de kendi taleplerini sürekli ertelediğini söyleyen Ergül Kursatar adlı mahalleli ise, “Öğlenden sonra saat 3-5 arası kötü koku çıkıyor. Kokudan dolayı burada durmak istemiyoruz. Mahalle halkı olarak bir kaç defa dile getirdikse de herhangi somut sonuç elde edemedik.  Yetkililer bugün- yarın diyerek bizi sürekli oyalıyorlar. Özellikle çocuklarımız için çok endişeleniyoruz. Yarın bu pisliğin içine bir çocuk düşerse ,bunun hesabını kim verecek?  İki gün önce kendi çocuğum sivrisineklerden dolayı hastalandı ve yüksek ateş nedeniyle hastaneye zor yetiştirdik. Biz artık bu sorunları yaşamak istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Mahalleli sorunlarının en kısa zamanda çözülmesini istiyor

Akşam saatlerinde artan sivrisineklerden balkona çıkamadıklarını ve sivrisineklerin ışıktan dolayı eve dolduğunu anlatan Kursatar, “Biz de akşam evde ışıkları yakıp bir odada rahat oturamıyoruz. Mahallemizin sorunlarının en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz. Bu kanalın üstü biran önce kapatılsın ya da temizlensin. Yetkililerin kendi mahallelerinde böyle bir durumla karşılaşamazsınız. Kendilerine ve çocuklarına verdikleri değeri vatandaşlara da versinler.” çağrısında bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir