Anız yangınları yaşam kalitesini düşürüyor
Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, anız yangınlarının insanların ve hayvanların yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkat çekti.
Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar tarafından yapılan açıklamada, anız dönemi itibariyle çiftçilerin dikkat etmesi gereken hususlar belirtildi.
Hububat hasadından sonra tarlada kalan bitki artıklarına ‘anız’ denildiği bilgisini veren Atalar; anızın, toprağın su tutma ve havalanma kapasitesini arttırdığına dikkat çekti.
“Anız toprak içinde gübre görevi görüyor”
Anızın toprak içinde gübre görevi gördüğünü kaydeden Atalar, “Anız, toprak kalitesini ve topraktaki organik madde miktarını arttırır. Organik madde de toprağın su tutma, havalanma kapasitelerini arttırır. Bitki besin maddelerinden daha iyi istifade edilmesini sağlar. Unutmayalım ki kullandığımız gübrelerde organik madde yoktur. Anız önemli bir organik madde kaynağıdır. Anız toprak yüzeyini örtü gibi sararak rüzgâr ve suyun toprağı taşımasını engellemektedir. Yani erozyondan korumaktadır. Kendi elimizle anızı yakmak erozyona sebep olmaktır, erozyon ise toprağımızı ve sağlığımızı tehdit eden bir felakettir.” dedi.
“Toprakta yaşayan birçok canlı anız yakılmasıyla yok olur”
Toprakta yaşayan birçok canlının anız yakılmasıyla yok olduğuna vurgu yapan Atalar, “Anız yangınları sonucu birçok şeyi kaybetmekle kalmaz, toprağımızı da tümüyle yitirebiliriz. Anız yangınları insanların ve hayvanların yaşam kalitelerini düşürmekte, zarar vermektedir. Evlerimizin içine kadar kül, duman girmekte; insanlar, hayvanlar, ağaçlar, traktörler, biçerdöverler, iletim direkleri yanmakta; toprağımız, hayvanlarımız ve tüm doğa, anız yangınlarından zarar görmektedir.” ifadelerini kullandı. (Hamza Adiyaman-İLKHA)