İkinci el cep telefonu alırken nelere dikkat edilmeli?
Kullanıcısının, ikinci el cep telefonu alırken parasının boşa gitmemesi için tavsiyelerde bulunan uzmanlar, dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında kullanıcıları uyardı.
Akıllı cep telefonlarının yaygınlaşmasının ardından 7`den 70`e kimsenin elinden düşürmediği cep telefonlarını ikinci el piyasasından alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında İlke Haber Ajansına değerlendirmelerde bulunan cep telefonu esnafı İbrahim Bora, kullanıcının parasının boşa gitmemesi için ikinci el cep telefonu alırken nelere dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.
“Taklit ürünler orijinal diye satılıyor”
Cep telefonu alacaklara, aldatılmamaları konusunda çeşitli tavsiyelerde bulunan cep telefonu satıcısı İbrahim Bora, yurt dışından kaçak yollardan getirilen taklit ürünlerin, ‘orijinal ürün` denilerek satıldığını ve bu ürünlerin internet ortamında, TV reklamları ile satıldığı konusunda uyarıda bulundu.
Bazılarının internet yolu ile yaptığı alışverişlerde aldıkları telefonlar yerine kendilerine başka ürünler gönderildiğini belirten Bora, telefon kullanıcılarının bu duruma düşmemeleri için dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.
“İkinci el cihazı tanıdıkları güvenilir esnaftan alsınlar”
İkinci el cihazlarda da birçok hilenin yapıldığını ifade eden Bora, özellikle sokakta kurulan tezgâhlardan telefon almanın çok büyük mağduriyetlere sebep olacağı uyarısında bulundu.
Bora, “ ‘Bunu bize gelerek dillendiriyorlar; ‘İşte filan seyyar tezgâhtan orijinal diye cep telefonu aldık, kaçak çıktı. Biz bu telefonu 100 TL`ye aldık meğer gerçek değeri 10 TL imiş.` gibi. Bizim tavsiyemiz bir ürünleri alırken tanıdıkları, güvendikleri esnaftan alsınlar, aldatılmamaya dikkat etsinler. Esnaftan aldıkları telefonun, garanti belgesi ve faturasını istesinler. Bu yoksa ise telefonu o esnaftan aldıklarına dair yazılı bir belge alsınlar.” tavsiyesinde bulundu.
“Yetkili servis dışında açılıp tamir görmüş cihazı almayın”
Yüksek model ikinci el cihazlarda yetkili servis dışında açılma, tamir görme olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bora, “Eğer bir cihaz yetkili servis dışında açılıp tamir görmüşse bu cihazların alınmamasını tavsiye ediyoruz. Çünkü böyle cihazlarda sorun çıkma olasılığı çok yüksek.” diye uyardı.
Cep telefonu satışı yapan Sedat Uzun ise, bir cihaz alınırken ilk önce orijinal mi, taklit mi? diye bakılması gerektiğini dile getirdi.
Uzun, “Bu aralar kaçak telefonları orijinal diye satıyorlar. Buna ek olarak bir cep telefonun tamir görüp görmediğinin kontrol edilmesi lazım.”dedi.
İkinci el cep telefonu alırken şunlara dikkat:
Cihazdan önce kendi istek ve gereksinimlerimizi belirlemeliyiz. (Cihazı özellikle ne için kullanacağımızı bilmeliyiz aksi takdirde değiştirmek ve maddi olarak zarara uğrayabiliriz)
Cihazın garantili ve faturalı olup olmadığını öğrenmeliyiz.
Cihazı alırken kesinlikle İMEİ kontrolü yapmalıyız. Faturalı olup da bazı problemler sonrasında cihaza İMEİ klonlaması ile karşılaşılabilir kesinlikle böyle bir cihaz alınmamalı.
Fatura ve garanti sürecini geçtikten sonra fiziksel olarak cihazın açılıp açılmadığını kesinlikle kontrol etmeliyiz. Tamir görmüş cihazlar genellikle tekrar sorun oluşturur maddi olarak sıkıntı yaratır eğer servis dışında açılmışsa zaten garanti dışı kalmış demektir.
Alacağınız cihazı alış veriş süresinde kısa bir süreç olsa dahi kamera, bluetooth, wifi, usb, kulaklık ve şarj cihazı girişlerini, cihaz tuşlu ise tuş takımının orjinalliğini ve çalışabilirliğini dokunmatik ise size doğru ve hızlı cevap verebilirliğini ayrıca deneyebilme imkânınız olursa şebeke birimini kontrol etmelisiniz.
Bataryasının şişmemiş ve dinamik duruşuna bakılmalı hemen ardından genel olarak bataryanın alt kısmındaki sıvı temas kâğıdının renk değişmemiş olmasına kesinlikle bakılmalı!
Yine dış kısma bakacak olursak ezilme, parça eksikliği, ekranda veya farklı aksamlarda aşırı çizilme ve orijinal kapağın değiştirilmiş olması gibi durumlardan uzak durmanız faydanıza olacaktır. (Ayhan Kaya-İLKHA)