• DOLAR 32.551
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2425.675
  • ...
Türkiye-İsrail görüşmesinin ayrıntıları ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye- İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu`nun Roma`da İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile görüştüğü iddiası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından doğrulandı.

“Hiç görüşmeden nasıl bir uzlaşma sağlanabilir ki? Geçmişten beri uzmanlar düzeyinde 2 ülke bir araya geliyor” diyen Çavuşoğlu, bu görüşmelerin yeni olmadığına dikkat çekti. Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin “Geçmişten beri uzmanlar düzeyinde 2 ülke bir araya geliyor. Bir konuda anlaşma sağlandı (özrü kastederek). Ancak bizim istediğimiz 2 konuda (ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze`ye ablukanın kaldırılması) top karşı tarafta. Biz onlardan cevap bekliyoruz. Ancak belki daha önce bile mutabakata varılabilecek birçok noktada İsrail`in iç siyasi dengeleri yüzünden süreç uzadı” dedi.

GÖRÜŞMENİN AYRINTILARI ORTAYA ÇIKTI

Sinirlioğlu ve Gold`un İtalya`da yaptığı Roma zirvesinde, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi ve 2 yıl önce başlayan tazminatla ilgili diplomasinin tamamlanmasıyla ilgili başlıkların ele alındığı öğrenildi. 2 tarafın önceden kararlaştırdığı zirvede Türkiye`nin normalleşme için öne sürdüğü şartlar ve tazminat komisyonunun çalışmaları gündeme geldi.

Kaynaklar, 2013`ten bu yana devam eden ancak belirli konularda anlaşmazlık yaşanmasının ardından kesilen görüşmelerin 2 yıldır zaman zaman gündeme geldiğini ve alt düzeyde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

TÜRKİYE'NİN GAZZE ŞARTI

Kaynaklar, Türkiye`nin tazminat ve Gazze ablukasının kalkması şartlarının hâlâ geçerli olduğunu, bu iki şarttan vazgeçilmeyeceğini vurgulayarak “Türkiye`nin İsrail ile normalleşme için şartları bellidir. Bu şartlar gerçekleşirse yeni dönem başlayabilir, büyükelçiler atanabilir” dedi.
İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan`a, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in vefatı nedeniyle geçen hafta bir taziye mektubu göndermişti.
Bu mektup, Türkiye-İsrail ilişkilerinde son dönemdeki en üst düzey temas olarak adlandırılmış ve “2 ülke arasında iletişim kanallarının kapalı olmadığı mesajı” olarak yorumlanmıştı. Türkiye ve İsrail`de yapılan seçimlerin ardından, Türkiyeİsrail ilişkilerinde yeni bir döneme girilebileceği görüşleri dile getiriliyor.

Çavuşoğlu israille görüşmeleri doğruladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu`nun Roma`da İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile görüştüğünü doğrulayarak, “Hiç görüşmeden nasıl bir uzlaşma sağlanabilir ki? Geçmişten beri uzmanlar düzeyinde iki ülke bir araya geliyor” dedi.

Çavuşoğlu, az önce makamında Foto Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Görüşmede, Mavi Marmara baskının ardından diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine düştüğü İsrail`le ilişkileri yeniden canlandırmak için Sinirlioğlu`nun, Gold ile Roma`da görüştüğü iddiaları da gündeme geldi. Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

Top israil'de

“İlişkilerin normalleşmesi adına iki ülkenin görüşmesi çok normal. Hiç görüşmeden nasıl bir uzlaşma sağlanabilir ki? Zaten bu görüşmeler yeni değil. Geçmişten beri uzmanlar düzeyinde iki ülke biraraya geliyor. Bir konuda anlaşma sağlandı (özrü kastederek). Ancak bizim istediğimiz iki konuda (ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi ve Gazze`ye ablukanın kaldırılması) top karşı tarafta. Biz onlardan cevap bekliyoruz. Ancak belki daha önce bile mutabakata varılabilecek birçok noktada İsrail`in iç siyasi dengeleri yüzünden süreç uzadı.”

Kaynak : Habertürk/ajanslar

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir