• DOLAR 32.514
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2439.265
  • ...
Wikileaks: Suud Mübarek için 10 Milyar dolar önerdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Wikileaks cumartesi günü Suudi Arabistan'la ilgili 60 bin diplomatik belgeyi yayınladı. Wikileaks'te yayınlanan Suudi Arabistan belgelerinde Hüsnü Mübarek'in serbest bırakılması için 10 milyar dolar ödemek istendiği ortaya çıktı.

"Çok gizli" etiketli tarih belirtilmemiş belgede adı açıklanmayan bir Mısırlı, Müslüman Kardeşlerin 10 milyar dolar karşılığında Hüsnü Mübarek'i serbest bırakmayı kabul ettiğini, onun hapiste kalmasının Mısır halkına bir faydası yok, dendiğini söylüyor.

Ancak belgenin üzerinde el yazısıyla Mübarek için fidye ödemenin iyi bir fikir olmadığı yazılı. Notta, Suudiler ödemeyi yapsa bile Müslüman kardeşlerin Mübarek'i serbest bırakmayacağını, Mübarek'in cezaevinde yatmaktan başka alternatifi olmadığı yazılıyor. Belgede tarih olmamakla beraber, metindeki siyasi durumdan anlaşıldığı kadarıyla, Müslüman Kardeşlerin iktidara gelmek için hazırlandığı 2012 yılında yazıldığı tahmin ediliyor.

2012 yılında Müslüman kardeşlerin kıdemli lideri Hayrat el- Şatır tarafından, Suudi Arabistan'ın, Mübarek'in serbest bırakılması için yüzmilyonlarca dolar teklif ettiği iddia edilmiş ve Suudi Arabistan ise bunu reddetmişti.

Suudri Wikileaks belgeleri, aynı zamanda yurtiçinde ve yurtdışında, haberleri etkilemek için Riyad'ın çabalarını da gösteriyor. İran'ın yayınlarını zayıflatmak için çeşitli teknik araçlar da kullanan Riyad, 2012'de Suriye krizine ilişkin krallık ve Rusya arasındaki son görüşmeden sonra bakanlara, "Medyada Rusları küstürecek ve krallığımızın çıkarlara zarar verecek bir şey yayınlanmasın'" talimatı verdiği de görülüyor.

Suudi Arabistan Dışişler Bakanlığı resmi temsilcisi ise belgelerin çoğunun sahte olarak düzenlendiği iddiasında ve bu belgeleri paylaşıp vatan düşmanlarına yardım etmeyin çağrısı yaptı. (Dünya Bülteni)

Bu haberler de ilginizi çekebilir