• DOLAR 32.556
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2445.715
  • ...
Ramazan ayını sağlıklı geçirmenin yolları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Oruç tutmak isteyenlere sağlıklı tavsiyelerde bulunan uzmanlar, yaklaşık 17 saatlik oruç tutmanın ardından doğru beslenme hakkında önemli bilgiler verdi.

Batman Bölge Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Demirci, İlke Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada, vatandaşların iftar ve sahurlarda tuzlu gıdalardan kaçınıp protein içeriği fazla olan gıdaların tüketilmesini önerdi. Demirci, özellikle su kaybının fazla olmasından dolayı bol bol su tüketilmesini tavsiye etti.

“Sahurda tuzlu gıdalar yenmemeli”

Demirci, “Dikkat edilmesi gereken özellikle yaz döneminde tutulacak oruç nedeniyle 17 saatlik açlık süresi oldukça uzun bir süredir. Bu nedenle vücudun su miktarı oldukça azalıyor. Özellikle Batman ve bölgemiz oldukça sıcak olduğu için günlük kaybedilen sıvı miktarı 1 litreyi geçmektedir. Bunun için sahurda özellikle tuzlu gıdalarının yenmemesini şiddetle öneriyoruz. Vücuda fazladan tuz girdiğinde zaten uzun süre açlık ve sıvı kaybı olacağı için bir de buna ilaveten tuzu atmak için vücut daha fazla suyu vücuttan uzaklaştıracaktır ve bu vücuttaki su miktarını oldukça azaltacaktır.” dedi.

“Bol miktarda yoğurt tüketilmelidir”

Vatandaşların protein içeriği fazla olan gıdaları tüketmelerini isteyen Demirci, “Vatandaşların uzun süre oruçlu olacakları için bunu fazla hissetmemelerini istiyorlarsa protein içeriği fazla olan gıdaların tüketilmesini öneriyoruz. Peynir, yoğurt ve et içerisinde protein fazla bulunmaktadır. Ama et ve peynir tuzlu tüketildiği için bunu daha az tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Yoğurtun daha fazla tüketilmesini istiyoruz. Bu oruç süresince açlığın ve susuzluğun daha az hissedilmesini sağlayacaktır. Tercihimizi bu yönde kullanalım.” diye konuştu.

“İftarda tek seferde mideye yüklenilmemelidir”

İftar vaktinde tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili bilgi veren Demirci, “İftar vaktinde de şunları öneriyoruz; uzun süre açlıktan ve susuzluktan midenin hacmi oldukça küçülür. Hele Ramazanın ilerleyen günlerinde mide hacmi daha da küçülecektir. Bu nedenle tek seferde hızlı bir şekilde mideye fazla yüklenmemek gerekiyor. Buna su da dâhildir. Mideyi yormadan, yine protein içeriği fazla olan gıdaların ön planda tüketip acıkma hissini azaltmak istiyoruz. Bunu neden istiyoruz, çünkü iftar ve sahur arasındaki sürede kısadır. Bu arada sık sık küçük atıştırmaların olmasını engellemek için istiyoruz. İftar ve sahur arasında mutlaka bol bol şekersiz sıvılar tüketilmesini istiyoruz. Buna da en güzel örnek sudur. Suyun bol miktarda tüketilmesini öneriyoruz. İftarda hafif ve protein içeriği fazla gıdalar tüketsinler. Yağ ve hamur işi gıdaların daha az tüketilmesini öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Şeker hastalarının yapması gerekenler

Demirci, son olarak şeker hastalarına da şu tavsiyelerde bulundu: “Şeker hastası olan hastalarımız genelde oruç tutmalarını önermiyoruz. Ancak içlerinde sadece metformin içeriğine sahip olan ilaçların içeriğine baksınlar. Bu ilacı kullanan hastalarımız oruç tutabilirler. Ama bunu kullanırken kan şekeri iyi olan hastalarımızdan bahsediyorum. Bunun dışında diğer bütün ağızdan kullanılan şeker ilaçları ve insülin kullanan hastalarımızın oruç tutmalarını istemiyoruz. Çünkü genelde kalbin kendini besleyen ve beyne giden damarlarımız şeker hastalığında maalesef hasta olabiliyor.  Ani kan şekeri düşüklükleri 17 saatlik açlık süresinde kullandığı ilaçlardan ve hastalıklardan dolayı ani kan şekeri düşüklüğü, felç ve kalp krizine neden olabiliyor. Bu çok tehlikeli bir sorundur. Bu hastalarımıza oruç tutmamalarını öneriyoruz.” (M. Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir