Yargıda atama ve terfiler yeniden düzenleniyor
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmek amacıyla Adalet Bakanlığı, atama ve terfi sistemini yeniden düzenlemek için harekete geçti.
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmek amacıyla “Yargı Reformu Stratejisi”ni devreye sokan Adalet Bakanlığı, atama ve terfi sistemini yeniden düzenlemek için harekete geçti.
İlgili taraflarla görüşülerek, daha objektif kriterlerin devreye sokulacağı yeni modelde, yüksek mahkemelere temyiz için gönderilen dosyaların hakim ve savcıların terfilerinde daha etkin şekilde değerlendirilmesi planlanıyor.
Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı 2015 Yargı Reformu Stratejisi'nde öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle:
Değiştirildiği günden beri kamuoyu tarafından ciddi eleştiriler yöneltilen HSYK seçim sistemi demokratik meşruiyet ve hesap verebilirlik açısından yeniden şekillendirilecek. Bakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de HSYK üyeliği seçimlerinde rol üstlenmesini hedefliyor.
Yargı organlarındaki çok başlılık giderilecek ve sadeleştirilecek. Anayasa, Askerî, Sayıştay, Uyuşmazlık, idarî ve adli yargıyla ilgili anayasal ve mevzuat değişikliği yapılacak.
Hâkim ve savcıların derece ilerlemesi ve terfilerinde iş yüzdesi miktarları gözden geçirilecek. Performanslarının ölçülmesinde baktıkları davaların ortalama görülme süreleri terfilerde dikkate alınacak. Ayrıca, yüksek mahkemelerde hâkim ve savcıların terfi sistemine etki edebilecek mekanizmalar kurulması hedefleniyor.
Halihazırda ilk derece mahkemelerinde görev yapan hâkim ve savcılar, Danıştay üyeleri ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi üyelerine farklı ağırlıkta cezalar verilebiliyor. Bu çerçevede hakim ve savcılara belirlenecek yeni disiplin cezalarında tekdüzelik sağlanacak.
Düzenli aralıklarla adalet hizmetlerinden yararlananlara yönelik güven ve memnuniyet anketleri yapılacak.
Kişisel verilerin korunması kaydıyla yüksek mahkeme kararlarının tümüne erişim imkânı sağlanacak.
Hukuk sigortalanacak. Sigortayı yaptıran vatandaş, açtığı davayı kaybetmesi halinde karşı tarafa yargılama giderlerini, avukatlık ücretini ve yargılama harçlarını ödemeyecek.
Türkiye